Danas je Sveta Petka

   Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka. Sveta Petka je zaštitnica žena, bolesnih i siromašnih, veoma poštovana i cenjena u celom hrišćanskom svetu.

   Prepodobna mučenica Paraskeva je rođena krajem X veka u gradu Epivatu, koji se nalazi na obali Mramornog mora. Poticala je iz imućne i pobožne porodice. Kada su joj roditelji umrli, sve svoje imanje razdelila je siromasima i zamonašila se u crkvi Svete Sofije u Carigradu. Nakon toga, odlazi u Jordansku pustinju gde je živela strogim asketskim životom. Umrla je početkom XI veka u gradu Epivatu.

   Mošti Svete Petke čuvane su u Epivatu, Carigradu, Trnovu, Beogradu, a danas počivaju u rumunskom gradu Jašiju, koji se smatra velikim svetilištem.

 А. Todorov

Foto: N. Aleksov

Aleksandar Todorov
About Aleksandar Todorov 986 Articles
Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*