Od 1. novembra obavezne zimske gume u slučaju snega, leda ili poledice

   Od 1. nevembra do 1. aprila vozači u Srbiji moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske auto-gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice, a Agencija za bezbednost saobraćaja i Auto-moto savez Srbije pozvali su građane da ne koriste letnje pneumatike u tom periodu ako žele da budu bezbedni u saobraćaju.

   Iako zimske auto-gume nisu obavezne od 1. novembra do 1. aprila ako nema snega, leda ili poledice, stručnjaci upozoravaju da su performanse letnjih pneumatika neodgovarajuće po hladnom i vlažnom vremenu i da ih svakako treba zameniti, a iz Agencije za bezbednost saobraćaja savetuju korišćenje zimskih auto-guma pošto su mekše i bolje prijanjaju uz podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja. Takođe od 1. novembra do 1. aprila, vozači su van grada u obavezi da imaju u gepeku lance za sneg, dok u gradu ne moraju da ih imaju.

   Prema članu 113. Zakona o bezbednosti saobraćaja potrebno je izdvojiti do 20.000 dinara ukoliko se koriste letnje umesto zimskih auto-guma, dok vozač koji izazove udes vozilom koje ima letnje pneumatike može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora. Kazna za odsustvo lanaca za sneg je 3.000 dinara.

Izvor: RTS

Foto: nadlanu.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar