U susret Vurdijadi u Babušnici – očekuje se desetak hiljada gostiju iz Srbije, Bugarske i Makedonije

   U Babušnici će u subotu, 12. novembra biti održana peta po redu manifestacija tradicionalne kuhinje i narodnog stvaralaštva „Vurdijada 2016“. Organizator ovog istinskog praznika je Turistička organizacija opštine Babušnica, na čelu sa direktorom, mr Milanom Stamenkovićem, jednim od najuspešnijih turističkih rukovodilaca u Srbiji, a u saradnji sa Udruženjem ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša. Pokrovitelj manifestacije je opština Babušnica.

156

   Gastronomski stručnjaci slažu se da je lužnička vurda svojevrsno gastronomsko otrkriće 21. veka. Autentični i specifični proizvod lužničkog kraja, Babušnice i sela u njenom zaleđu, zahvaljujući manifestaciji „Vurdijada“, koja se održava od 2012. godine, sada je poznat u celoj Srbiji i na Balkanskom poluostrvu.

   Ukratko – šta je lužnička vurda i kako se priprema? Uz obaveznu preporuku da se proba na Vurdijadi, a kasnije konzumira kao izuzetan proizvod iz kategorije zdrave hrane.

157

   Reč ima mr Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije opštine Babušnica:

   „Vurda je suvo ceđeno kiselo mleko, mlečni proizvod vrhunskog kvaliteta, koji se spravlja polako da bi se u njemu još lakše uživalo, meraklijski, sa ukusom našeg juga. Prava vurda pravi se isključivo od kravljeg mleka, koje se prokuva, ohladi, a onda u njega doda mala količina kiselog mleka, koju Lužničani nazivaju „potkvasa“. Sve ovo se sjedini i utopli da se poktvasi. Kada se mleko ukiseli, procedi se kako bi se izbacila voda i tada može da se servira kao presna vurda sa malo soli.

157-a

   Za one strpljivije meraklije, u vurdu se može ubaciti suva crvena paprika i ostaviti da započne proces vrenja. Zanimljivo je da se kod vurde, proces vrenja ne može završiti, te se posle mesec dana, kada smeša odstoji, vurda sa paprikom vadi i poslužuje. Ovakva vurda doduše u narodu se naziva „prevrela vurda“ i ima drugačiji ukus od vurde bez paprike koja je kraće vremena stajala kao smeša sa kiselim mlekom“ – kaže mr Stamenković.

158

   Dovoljno razloga da 12. novembra posetimo Babušnicu. Ali, to nije sve. Manifestacija „Vurdijada“ ima svoj takmičarski deo i izložbeno-prodajni deo. Izlagači iz Srbije, Bugarske i Makedonije, u kategorijama spravljanje vurde i spravljanje jela nacionalne kuhinje biće ocenjivani od strane stručnog žirija, čiji je predsednik ove godine Nenad Gladić, čuveni „Lepi Brka – Gastronomad“, televizijski novinar, svetski putnik i stručnjak za gastronomiju.

159

   Najboljima će pripasti pehari. Posle toga, od 12:00 časova, sala hotela „Crni vrh“ otvoriće se za posetioce. Kao i ranijih godina, očekuje se desetak hiljada gostiju iz Srbije, Bugarske i Makedonije. Iz susednih zemalja čak se organizuju i specijalni jednodnevni ili dvodnevni aranžmani, što mnogo znači za sredinu kao što je Babušnica.

   Ako tome dodamo da će u centru Babušnice biti postavljeni štandovi sa rukotvorinama, suvenirima i proizvodima starog zanatstva, zaista će svako pronaći delić stvaralačke energije za sebe.

160

   „Ponosni smo što se u Babušnici i okolini održavaju dve velike međunarodne manifestacije, u svojim kategorijama jedne od najvećih na Balkanskom poluostrvu. To su uspon na planinu Ruj i Vurdijada. Jedna iz druge proizilaze, jedna drugu unapređuju. Turistička organizacija opštine Babušnica, zajedno sa svojim prijateljima i saradnicima iz lokalne samouprave, zatim planinarskog pokreta juga Srbije, udruženja građana, strukovnih udruženja, privrede, iz godine u godinu podiže lestvicu kvaliteta u organizovanju manifestacija. Obe pomenute manifestacije su „prozor u svet“ naše Babušnice, Lužničkog kraja, juga Srbije. Zahvaljujući njihovom održavanju, opština Babušnica zauzima bolju startnu poziciju za odobravanje sredstava iz programa ministarstava Vlade Republike Srbije, u programima prekogranične saradnje sa Republikom Bugarskom.

160-a

   Sada čak, po pitanju Vurdijade, imamo i problem adekvatnog prostora – gde smestiti veliki broj prijavljenih izlagača i kako dočekati posetioce kojih je svake godine sve više. Očekujemo da sportska hala u Babušnici, umnogome zahvaljujući uspesima usponana Ruj i Vurdijade, naravno uz podršku iz budžeta Republike Srbije, bude završena u narednih godinu dana, upravo do šeste Vurdijade. To bi konačno rešilo sva pitanja oko prostora za organizovanje Vurdijade, manifestacije koja raste iz godine u godinu“ – ističe direktor Stamenković.

   O velikoj podršci koju Vurdijada svih ovih godina ima u javnosti, mr Milan Stamenković govori navodeći brojne poznate ličnosti koje su bile gosti ove manifestacije:

161
162

163

   „Bila nam je čast ugostiti Sašu Mišića, popularnog „paklenog kuvara“. Jovan Memedović je prošle godine spravljanju vurde, samoj Vurdijadi i tradiciji našeg kraja posvetio i jednu emisiju u serijalu „Sasvim prirodno“. Izlagače je ocenjivao i čuveni kuvar Stambol Geštamov, jedan od najvećih autoriteta u našoj gastronomiji. Grupa „Van Gog“ je u okviru Vurdijade prošle godine održala veliki koncert u Babušnici. Sve ovo pokazuje da naša Babušnica može da napreduje, da se postigne više i bolje, samo je potrebno biti posvećen, raditi neprestano, a onaj višedecenijski pesimizam kada je jug Srbije u pitanju, zameniti optimizmom“.

164

   Po dobro utvrđenoj tradiciji, Vurdijada ima i svoj prateći kulturni program. Ranije smo imali priliku da slušamo koncerte tradicionalne i rok muzike, priređivane su izložbe i pozorišne predstave, a ove godine u centru Babušnice koncert će održati Dejan Petrović, poznati trubač, višestruku pobednik u Guči, sa svojim „Big bend“ orkestrom.

165

166

167

M. Dokman

Foto: Miroslav Dokman

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar