Bugarska umetnica Milena Zarova pred ljubiteljima likovne umetnosti u Nišu

   “Retrospektiva i fajumski portreti“ je naziv izložbe bugarske slikarke Milene Zarove, koja će u četvrtak 8. decembra biti otvorena u holu Niškog univerziteta. Izložba je retrospektivna i obuhvata radove autorke nastalih u poslednjih 7-8 godina.

127

128

   Takođe je uključeno i šest autorskih kopija svetski poznatih Fajumskih slika, koje datiraju od 1. do 4. veka posle nove ere. One predstavljaju evoluciju vekovne tradicije staroegipatske primenjene umetnosti koja se formirala pod uticajem elinističkog slikarstva Aleksandrijske škole i realističnog rimskog portreta iz epohe rimske vladavine nad Egiptom. One postaju  izuzetno popularne posle njihovog otkrivanja krajem 19. veka  pored oaze Fajum.

129

130

   Svoj život umetnika Milena deli  sa Bugarskom, Grčkom i Srbijom, ali prva saznanja i ljubav prema primenjenoj umetnosti je stekla u ateljeu svoga oca Nikole Zarova – Tubiste, poznatog slikara. Završila je srednju specijalnu umetničku školu u svom rodnom gradu Kazanlku, zatim je diplomirala na Nacionalnoj umetničkoj akademiji u Sofiji. Dugi niz godina je živela u jednom od najstarijih antičkih gradova u Grčkoj – Nafpliu. Trenutno živi i stvara u Nišu.

131

   Umetnica eksperimentiše i kombinuje najraznovrsnije tehnike crtanja pri čemu se uvek trudi da udahne život slici i da prenese poruku svojoj publici. Izložbu organizuje Studetnski kulturni centar Niš, a otvaranje je zakazano za 20:00 časova.

132

P. Videnov

Foto: M. Zarova

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar