Dan posle Božića 1943. godine – Prošlo je 74 godine od smrti Nikole Tesle

   Prenosimo vam deo “Tajmsov” teksta koji je izašao 8. januara 1943. godine.

   Kako je tada izvestio “Njujork tajms”, na sahrani su se pojavili brojne poznate ličnosti iz tog doba – dobitnici Nobelove nagrade, predstavnici jugoslovenske vlade, kao i građani Njujorka koji su cenili sve što je Tesla učinio za čovečanstvo.

   Opelo je održano u katedrali Svetog Jovana Krstitelja, a obavili su ga vodeći svetšenici Srpske pravoslavne crkve, predvođeni protojerejom Dušanom Šukletovićem.

   Preko 2.000 ljudi je prisustvovalo opelu. Grad Njujork je na sahrani predstavljao predsednik Gradskog veća Njubold Moris. Skup poznatih ličnosti sačivanjali su sami direktori poznatih firmi i rektori, zatim jugoslovenski ministar poljoprivrede Branko Čubrilović, generalni konzul u SAD D. Stanojević… Deo službe je održan i u prostorijama zgrade jugoslovenske vlade u Njujorku. Pogrebnu povorku predvodio je ambasador Konstantin Fotić, koji je predao kovčeg pre nego što je zatvoren.

   U danima nakon Tesline smrti, u ambasadu Jugoslavije su stigli brojni telegrami američkih zvaničnika, istaknutih naučnika, pisaca i drugih. Saučešće je izrazila i prva dama SAD u to vreme, gospođa Ruzvelt, potpredsednik Amerike Henri Volas, nobelovci A. Milikan, Artur Kompton, Džejms Frenki… venac je poslao i kralj Petar Drugi Karađorđević.

   Nikola Tesla je jedan od najvećih umova 20. veka, čiji su izumi izmenili sliku sveta i uveli ga u treći milenijum. Tesla je najveći broj pronalazaka ostvario u SAD, čiji je građanin bio gotovo 60 godina. Preminuo je na Božić 1943. godine u Hotelu “Njujorker” na Menhetnu, u sobi broj 3.327 na 33. spratu. Umro je u snu u 87. godini života.

Pripremio: Žiža Kostić

Foto: panacomp.net

Napisao/la

Живорад Жижа Костич е роден през 1955-та година в Парачин, но още от едногодишна възраст живее в Ниш, където завършва основно и средно икономическо училище, а по-късно и частен факултет (катедра Журналистика) в Института за следване „Екоман” Грачаница – Прищина. Работи в Нишка банка в Ниш и в отдела й в Белград, както и в Народния театър Ниш на длъжност „бизнес секретар“, след което се насочва към медиите и журналистиката. В местните телевизии в Ниш работи като ТВ оператор (Телевизия Стар 5) и завършва школата на BBC в организацията на ANEM. През 80-те години става член на Асоциация на журналистите в Сърбия и започва професионално да се занимава с медии в току-що сформираната Градска телевизия, по-известна като Нишка телевизия. Времето на бомбардировките над тогавашната Съюзна Република Югославия през 1999-та година оставя голяма следа върху кариерата му и е назначен за военен оператор на командата на трета армия. В разгара на НАТО бомбардировките заснема въздушните нападения над гр. Ниш, а много негови автентични записи от този период обиколиха света. През 2009-та година по покана на тогавашния ректор на Нишкия университет с неколцина колеги и университетски професори участва в създаването на първата интернет телевизия на един университет в Сърбия. Поради икономически причини този медиен проект не стартира, но се създава интернет телевизионен портал „Нуит”. Работи в Университета в Ниш като оператор и монтажист и отговаря за връзките с обществеността. Баща му е царибродчанин. С удоволствие приема поканата за сътрудничество с портал „Фар”, за който смята, че е мултимедиен двуезичен информатор със своевременно и обективно отразяване на събитията.

Bez komentara

Ostavi komentar