Nastavlja se ledeni talas u Srbiji – u Dimitrovgradu izmereno -17, a u Sjenici -26 stepeni

   Temperature u Srbiji treći dan su ispod nule, a u ranim jutarnjim satima u mnogim gradovima živa u termometru spustila se do 20 podeoka ispod nule, dok je na planinama bilo za koji stepen hladnije.

   Prema zvaničnimn podacima iz meteorološke stanice u Željuši, ovog jutra zabeležena je temperatura od minus 17 stepeni. Ovo je najniža temperatura izmerena ove zime u Dimitrovgradu, a sinoptičari ledeni talas najavljuju sve do četvrtka. Duva i jak severozapadni vetar, visina snega u rejonu Ponišavlja je 33 cm, dok je u višim delovima opštine Dimitrovgrad snežni pokrivač duplo viši.

   Zbog izuzetno niskih temperatura na teritoriji cele Srbije na snazi je crveni meteoalarm. U okolini Sjenice i na Pešterskoj visoravni zbog velikog snega i smetova blokirano je više od 100 sela. Evakuisano 113 osoba. U Sjenici je jutros izmereno -26 stepeni, a u Vranju -21.

   Prema merenjima u 13:00 časova u Dimitrovgradu je -12 stepeni. Najhladnije je na Kopaoniku -20 i na Crnom vrhu -19, u Sjenici je -16 stepeni, u Nišu -11 i u Beogradu -9 stepeni. Najtoplije je na Paliću i u Loznici, gde je izmereno -6 stepeni.

   “Putevi Srbije” savetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze veoma oprezno i pažljivo.

   Polarna zima i veoma hladno vreme zahvatilo je Evropu od Baltika do Bosfora. Vodeći svetski mediji objavljuju da je Rusija provela najhladniji Božić u poslednjih 120 godina, gde su termometri u Moskvi tokom noći pokazali 30 stepeni ispod nule, dok je u Sankt Peterburgu izmerena temperatura od minus 24.

   Od hladnoće u poslednja dva dana umrlo je najmanje sedam ljudi u Italiji, čime se broj žrtava polarnog talasa u Evropi popeo na 20.

   Sa nekoliko aerodroma Evrope svioni ne lete, mećava je paralisala Istanbul, poremećena je i plovidba u Bosforskom moreuzu i otkazano nekoliko stotina letova. U švajcarskom selu La Bevine registrovana je najniža temperatura u Evropi. Tamo se u petak živa u termometru spustila na minus 29,2 stepeni, ali nije oboren rekord od 12. januara 1987. godine kada je u ovom mestu zabeležena temperatura od minus 41,8 stepeni.

P. Videnov

Foto: Slaviša Milanov, Petar Videnov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar