Carinska služba radi nesmetano uprkos hladnom vremenu

   Uprkos talasu hladnog vremena koje je zahvatilo Srbiju, granični prelazi i carinske ispostave funkcionišu uobičajno i promet robe i putnika se odvija bez zastoja, iako je primetno da je intenzitet saobraćaja, nakon prazničnog vikenda, u padu.

   Putnici koji su u Srbiji boravili tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika su i tokom jučerašnjeg dana polako odlazili ka zemljama u kojima inače žive i rade, tako da je u nedelju 8. janura na pojedinim prelazima, poput Batrovaca, zabeležen i poslednji takav talas.

   Hladno vreme koje je zahvatilo zemlju, samo je na delu teritorije podrazumevalo i snežne padavine, kao i udare vetra, ali to nije prouzrokovalo veće probleme u funkcionisanju carinske službe.

   Prema informacijama sa terena, svi putevi i prelazi su raščišćeni i prohodni, a putnici i prevoznici, svesni vremenskih prilika, ne odlučuju se na putovanje bez preke potrebe.

   Na najfrekventnijim prelazima stanje je normalno i gužve nema.

   Stanje u carinarnici Subotica na graničnim prelazima i ispostavama za robno carinjenje je uobičajeno za period posle novogodišnjih praznika. Naime, na svim graničnim prelazima, i robnim i putničkim, zadržavanja uopšte nema, dok se na Horgošu na izlazu iz zemlje trenutno čeka oko 15 minuta. Svi putevi su, kako prema granici, tako i prema robnim ispostavama, potpuno prohodni.

   Na prelazima Batrovci i Šid, koji su deo carinarnice Novi Sad, nema više gužve, pošto je poslednji veći talas putnika povratnika u inostranstvo prošao tokom jučerašnjeg dana. Na ta dva prelaza koja su bila prilično opterećena tokom praznika, danas ima znatno manje vozila, a prilazni putevi su potpuno čisti, jer na tom potezu nije ni bilo snežnih nanosa.

   Na istoku i jugoistoku zemlje situacija je malo drugačija, jer je od petka nevreme zahvatilo prelaze ka Bugarskoj, pa je tako u carinarnicama Kladovo i Dimitrovgrad, tokom vikenda bilo prekida u teretnom saobraćaju. Teretni saobraćaj je ponovo uspostavljen i za sada se normalno odvija.

   Na graničnom prelazu Đerdap koji pripada carinarnici Kladovo, vetar je odneo deo nadstrešnice iznad izlazne trake, ali to nije ugrozilo promet, jer je kompletan saobraćaj prusmeren na ulaznu traku, gde oštećenja nije bilo. U carinskoj ispostavi Mokranje koja takođe pripada ovoj carinarnici došlo je do prekida u komunikacijama, ali se otklanjanje tog kvara očekuje u najkraćem mogućem roku.

   Što se vodnog saobraćaja tiče, prema saopštenju Lučke kapetanije iz Beograda od 8. januara 2017. godine od 14:00 časova važi režim zabrane plovidbe Dunavom od Bezdana do Prahova zbog pojave leda na reci.

   Na graničnom prelazu Gradina, u okviru carinarnice Dimitrovgrad, gde je tokom vikenda teretni saobraćaj povremeno obustavljan zbog nevremena, situacija je normalizovana, mada se on i dalje odvija usporenije. Putnički promet teče bez problema i zadržavanje za putnike je od 5 do 10 minuta.

   U carinarnici Niš svi prelazi i ispostave rade uobičajno i jedino je na prelazu Strezimirovci došlo do prekida komunikacija čije se uspostavljanje očekuje tokom dana.

   Na drumskim graničnim prelazima carinarnice Vršac (Vatin i Kaluđerovo) saobraćaj se i pored snežnih padavina i niske temperature odvija bez većih problema i dužih zadržavanja. Povremeni vetar slabijeg inteziteta, nanosi  sneg na kolovoz, ali je i pored toga prohodnost prilaznih puteva za sada potpuna.

   Slična situacija je i u carinarnici Zrenjanin, gde nije bilo značajnijih padavina, već samo mraza, pa su tako svi putevi prohodni i saobraćaj se normalno odvija, a carinska služba radi uobičajnim tempom.

   Na graničnim prelazima Bački Breg, Bogojevo i Bezdan-Most u okviru carinarnice Sombor, takođe nije bilo značajnijih zadržavanja tokom novogodišnjih i božićnih praznika, putna mreža je dobro očišćena, a obim prometa nešto je manji u odnosu na mesec decembar 2016. godine. Jedino na prelazu Bezdan – Mohač, što je rečni prelaz prema Mađarskoj na reci Dunav, nema prometa, jer je plovidba do daljeg obustavljena zbog pojave leda na Dunavu.

   Na administrativnim punktovima ka APKiM situacija je takođe uobičajna, jedino je više padavina zabeleženo u brdovitim predelima oko Depca i Mutivoda, pa se saobraćaj tu odvija usporenije, mada su putevi prohodni.

   U carinarnici Šabac u čijem se sastavu nalazi i nekoliko prelaza ka BiH, nema gužve iako se danas u Republici Srpskoj proslavlja Dan državnosti. Na prelazima Sremska Rača i Mali Zvornik saobraćaj je vidno slabijeg intenziteta u oba pravca, iako su putevi čisti i prohodni.

   Carinarnica Beograd tokom praznika nije zabeležila nikakve zastoje, ni u putničkom, ni u robnom prometu. Aerodrom ”Nikola Tesla” radi normalno i nije bilo smetnji za poletanje i sletanje aviona.

   U unutrašnjim carinarnicama Kragujevac, Kraljevo i Kruševac carinski postupci se redovno odvijaju, bez bilo kakvih zastoja.

Izvor: Uprava carina Republike Srbije

 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar