Obeležavanje Dana Svetog Save u Osnovnoj školi i Gimnaziji u Dimitrovgradu

   Srpska pravoslavna crkva, ali i obrazovne institucije 27. januara proslavljaju Savindan, praznik kojim se obeležava uspomena na život i delo Svetog Save – princa dinastije Nemanjić, srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa. Kao školska slava ovaj dan se tradicionalno obeležava i u dimitrovgradskim školama.

   Kako saznajemo od direktorke Osnovne škole „Hristo Botev“ Katarine Simeonov, za Dan Svetog Save planirana je tradicionalna Svetosavska akademija. U sali Centra za kulturu program će biti izveden dva puta – u 10:30 časova za učenike nižih razreda i u 12:00 sato za učenike viših razreda, goste i zvanice. Po završetku programa, u 13:00 časova planirano je svetosavsko druženje u đačkoj trpezariji Osnovne škole. Svečanu priredbu pripremaju nastavnice srpskog jezika i književnosti Svetlana Stojanov, Nataša Metodijev i Ivana Taskov, nastavnica bugarskog jezika Albena Kotev i nastavnik muzičkog i rukovodilac hora Stojan Stojanov.

   Dan Svetog Save biće obeležen i u Gimnaziji „Sv. Kirilo i Metodije“. Direktorka Gimnazije Snežana Simeonov najavila je početak programa za 12:30 časova u holu škole, kao i tradicionalno druženje za kolektiv i goste Gimnazije, koje će biti organizovano nakon programa. Priredbu povodom ovog praznika zajedno sa učenicima pripremaju veroučitelj Biljana Mijalkov u saradnji sa profesorima srpskog jezika Aleksandrom Marijanović i Ratkom Stavrovim i profesorom muzičke kulture Dejanom Nikolićem.

   Ovom prilikom Simeonova se zahvalila i učenicima i nastavnicima koji su u saradnji sa crkvom Roždestvo Presvete Bogorodice i sveštenikom Sinišom Buvačom uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama 6. januara uspešno organizovali prigodan program povodom Božića: veroučitelju Biljani Mijalkov i njenim saradnicima Suzani Nikolov i Sneži Tošev Milanov, kao i učenicima Zlatanov Tamari, Videnov Sofiji, Momčilov Jeleni, Stanulov Petri, Savićević Sari, Cvetkov Stefani, Todorov Jeleni, Aleksov Dušanu, Stojadinov Dejanu, Pavlov Mladenu i Veselinov Nikoli, kao i studentkinji Kirkov Jeleni i Milanov Strahinji, koji je učenik 5. razreda osnovne škole.

   I u Osnovnoj školi i u Gimnaziji 27. januar biće i radni i svečani dan, jer će tada biti nadoknađeni časovi za petak, koji nisu realizovani usled produžetka zimskog raspusta. Ipak, zbog planiranog prazničnog programa časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

D. Jelenkov

Foto: OŠ „Hristo Botev“

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar