Uz jubilej: FAR(OV) INFORMATIVNI BLESAK

   Spletom okolnosti saznah da Internet portal FAR 1. marta 2017. godine puni 365 dana redovnog izlaženja. Za mene kao novinara i rođenog Caribrodžanina (ispravnije – Caribrođanina) minula 365 dana (namerno ističem broj dana u godini, jer pojedini mediji mogu sebi da priušte bar dnevnu pauzu u sedmici), su veliki dani za novinare i novinarstvo u Srbiji i Bugarskoj. Portal na dva jezika (srpski i bugarski) svakog jutra “svetli” u mom domu u Nišu sa tačnim, istinitim i pravovremenim vestima, informacijama, susretima, rezgovorima, pričama o ljudima i događajima i to ne samo iz našeg kraja i okruženja, zatim sa pozorišnim recenzijama, prilozima iz likovnog, muzičkog, književnog života, sa temama iz  obrazovanja, ekologije, sporta, turizma, rada mladih…

   FAR je pravo informativno blago i osveženje na medijskoj sceni ne samo Caribroda (Neka mi ne zamere vrli Dimitrovgrađani što stalno pišem Caribrod, jer sam ja rođen 1947. godine u mestu Caribrodu, koje je februara 1950. godine preimenovano u Dimitrovgrad!). O tome nekom drugom prilikom!

   Farovi prilozi čitaju se diljem cele Srbije, Bugarske, u zemljama nekadašnje Jugoslavije, u evropskim i svetskim metropolama i gradovima. Caribrod je zahvaljujući  ovom portalu vidljiv na svim mestima sveta, a zato je zaslužna mala, bar prema mojim saznanjima, ali vredna novinarska ekipa kojom umešno urednički rukovodi Petar Videnov.

   U vremenu kada je bugarska nacionalna manjina u Srbiji, u informativnoj delatnosti, bar u dimitrovgradskoj opštini, spala na “jedno slovo” – RT Caribrod, kada više nema starog dobrog nedeljnika “Bratstvo” , a “Novo Bratstvo” tek traži sebe u sadržajnom, vizuelnom i medijskom prostoru, kada se sa setom govori o TV žurnalu na bugarskom jeziku na srpskoj nacionalnoj televiziji, pojava Portala FAR, kao i sve ono što je u minuloj godini učinio na polju obaveštavanja građana, svima, verujem, nezavisno da li je neko “zadojen” tom oblašću, čini veliko zadovoljstvo, pa i sreću. Uz godišnjicu i zahvalnost što je takvo dobro, zdravo, pametno novinarsko čedo rođeno u Caribrodu – Dimitrovgradu.

   I za kraj jedan lični savet za budući rad, ako je to dozvoljeno novinaru i publicisti sa četrdesetogodišnjim stažom:

   Nastavite još odlučnije, hrabrije i valjanije da upoznajete građane sa svim što se u opštini Dimitrovgrad i šire zbiva. Nemojte da vas dnevna društvena i politička zbivanja odvoje od građana, zato više tema iz svakodnevnog života, a on je, složićete se, i u “našoj sredini”, raznovrstan i bogat. Pa i ako nešto ne poznajete dovoljno, a želite da o tome zna više ljudi, pitajte one koji znaju. A, takvih ima.

   Znam i uveren sam da su ti ljudi voljni da pomognu svima vama u Portalu FAR.  Neka vaš farovski, blesak, bude još snažniji i jači na medijskom prostoru koji tako bogatite na dva jezika!

Slobodan Bane Krstić, novinar i publicist

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar