Promocija knjige „Granica i natam-navam pokre granicu“ Nataše Panić izazvala veliko interesovanje

   Hol Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu bio je večeras mali da primi sve zainteresovane za promociju nove knjige Nataše Panić pod nazivom „Granica i natam-navam pokre granicu“ u izdanju Narodne biblioteke. Knjiga je napisana na šopskom dijalektu ili kao što je rekla Elizabeta Georgiev na predstavljanju, „na našći“ i predstavlja zbirku 23 priče koje govore o životu stanovnika blizu srpko-bugarske granice i opisuje sve njihove strahove, čežnje izazove i radosti, koje život pored granice nosi.

   Prisutni na promociji čuli su nekoliko priča, a u razgovoru o knjizi i celokupnom opusu Nataše Panić govorile su Elizabeta Georgiev i Dijana Jelenkov, koja je i lektor i recenzent knjige „Granica“.

   Na početku knjige Nataša Panić opisuje granicu sledećim rečima:

   „Pituješ me, sinko, kvo je tova granica. Kvo da ti kažem? Tova je, sinko, selo bez narod, panica bez dno, bunar bez vodu. Granica je svadba bez svatovi, njiva bez rod. Granica je stoglava aždaja koja je jed’n vek samlela i sve što nju je do usta došlo izela. Sa se pusta prostrela, po nju samo orli i gavranje ode, u prolet đu kukavica zakuka, žalno i tužno, kiko što su odi nju majće za sinove kukale. Granica je, sinko, duševadnik, raskara i raspudi svi, sa sama i pusta po Staru planinu vampiruje.“

   Knjiga je prepuna tužnih sudbina sela i ljudi u Visoku, koji su prošli kroz različite teške i ponekad  tragične situacije, a u kojima granica ima glavnu rolu. Ima i duhovitih priča, jer je narod u tim teškim uslovima i dešavanjima pronalazio i načine da se zabavi i zaboravi.

   Promociju knjige obogatio je i nastup Aleksandra Vasova na kavalu, a posebnu čast autorki iskazao je i Denko Rangelov, novinar i književnik, poklonivši joj pesmu napisanu o njoj i za nju još 2013. godine.

T. Aleksov

Foto: Toni Aleksov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

Napisao/la

Тони Алексов е роден през 1974 година в Димитровград. Със журналистика започва да се занимава в Радио-телевизия Цариброд като ученик в гимназията, а след това двукратно е професионално ангажиран (1995-1997 и 2000-2004 г.) Накратко изпълнява длъжността на заместник-редактор. Освен като журналист, работи и като оператор и монтажьор. Покрай ангажимента в РТ Цариброд, Алексов е сътрудник на БК телевизия през 2003 г., а сътрудничи и с Радио Пирот, Плус Радио и Радио Belle amie. Обучава се в няколко семинари организирани от ANEM (разследваща журналистика, цифров монтаж, журналистика в радиото и архивиране и обработка на данни). Участник е в многобройни телевизионни игри в националните телевизии („Узми или остави“, „Милионер“, „Да ли сте паметнији од ђака петака“, „Високи напон“, „Потера“). Алексов е бивш баскетболист и в момента е треньор на детските отбори в Баскетболния клуб Димитровград. Работи в Културен център Димитровград като документарист. Автор е на няколко проекта, които там се реализират.

Bez komentara

Ostavi komentar