Direktoru “Nišvila” Ivanu Blagojeviću uručeno priznanje “Zlatni Vek” Ministarstva kulture Republike Bugarske

Generalni konzul R. Bugarske u Nišu Edvin Sugarev uručio je danas priznanje “Zlatni Vek“ prvi put jednom Srbinu za širenje kulture i  umetnosti Bugarske, koje je dodelio bugarski ministar kulture Veždi Rašidov. Nagrada je pripala Ivanu Blagojeviću, direktoru “Nišvil” džez festivala.

“Ovo je najprestižnija i najveća nagrada koje ministarstvo kulture Bugarske dodeljuje za doprinos širenju bugarske kulture i umetnostim a priznanje je otišlo u ruke gospodina Ivana Blagojevića, direktora džez festivala “Nisvil, koji traje 23 godine. Ovaj festival je postao prepoznatljiv i daje mogućnost najpoznatijim bugarskim džezerima da se predstave u svetu džeza celom svetu” – izjavio je generalni konzul Edvin Sugarev.

 “Ovo je prvo priznanje koje se dodeljuje jednom Srbinu, I svakako je iznenađenje, jer nemam čestu priliku da dobijem ovakvo priznanje  za ovih 35 godina umetničkog rada. Naime, da se podsetimo da je prvi Nišvil festival bio pod sankcijama, nismo bili u prilici da dovedemo strance, tako da smo iz Bugarske doveli tako reći njhovu reprezentaciju džezera. I ona je činila 50% gostiju festivala, a bilo je tu i baleta, rok koncerata, više hiljada koncerata i u Sofiji, bugarski džez festival u Banskom, u Beogradu u Sava centru Nišvil je promovisao nešto što će biti ravnopravno svih ovih godina” – rekao je Blagojević i dodao: 

“Što se tiče ovogodišnjeg festivala priprema je skoro završena i sve je bolja i bolja situacija što se tiče gostiju, a što se tiče sponzora sve gora Ii gora. Međutim, mi imamo stabilnu podršku gradskog rukovodstva, očekujemo i podršku Ministarstva kulture. Ne treba da nam daju nagrade kao što se desilo sa Ministarstvom kulture Republike Bugarske, već da značajnije podrže festival koji je ucrtao Srbiju ne samo na Mapi Evrope, već i sveta. Što se tiče ovogodišnjeg  festivala očekujemo da ćemo mi dodeliti neko priznanje, poslednjeg dana festival. Kendi Dalfer će biti proglašena počasnim građaninom grada Niša. 

Ž. Kostć

Žiža Kostić

Živorad Žiža Kostić
About Živorad Žiža Kostić 224 Articles
Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*