Izbori 2017: Glasanje sa isteklim ličnim kartama uz potvrdu

Republička izborna komisija utvrdila je da će birači na predsedničkim izborima 2. aprila moći da glasaju uz važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu na čijem je obrascu naveden matični broj, dok će birači kojima su lične karte istekle moći da glasaju uz potvrdu MUP-a da su pokrenuli postupak za njihovo produženje.

“Ovim rešenjem, koje je jednoglasno doneto, pokrili smo sve slučajeve i neće biti diskriminacije u bilo kom smislu”, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević na sednici RIK-a.

Takođe je potvrđeno da će večeras u 19:15 biti održana svečana sednica RIK-a na kojoj će se organizovati žrebanje na osnovu koga će se utvrditi po kom redosledu će se imena predsedničkih kandidata naći na glasačkim listićima. Sednici će moći da prisustvuju predstavnici kandidata, a direktan prenos biće na RTS-u.

RIK je utvrdio da će se glasanje održati 2. aprila 7–20 časova, a birači bi trebalo da dobiju obaveštenje sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju, ali nisu dužni da to obaveštenje ponesu na biračko mesto.

RIK je takođe odredio da birači koji nisu u mogućnosti da iz zdravstvenih razloga dođu na biračko mesto, kao osobe sa invaliditetom i stare nemoćne osobe, mogu da glasaju ako o tome obaveste birački odbor na dan glasanja do 11:00 sati. Birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisa koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.

RIK je odlučio da će pripadnici Vojske Srbije moći da glasaju na 67 biračkih mesta određenih rešenjem RIK-a.

RIK je takođe utvrdio da će Nikolina Lipovšek iz Mladenovca biti član RIK-a u proširenom sastavu kao predstavnik kandidata Grupe građana “Ljubiša Preletačević Beli – Samo jako” Luka Maksimović.

Izvor: Tanjug, RTS

Foto: Petar Videnov 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar