Javna tribina o položaju lokalnih medija u Srbiji – Mediji više naklonjeni vlasti nego istini

U organizaciji Foruma žena Prijepolja i Televizije Forum u Biblioteci Vuk Karadžić održana je javna tribina pod nazivom: „Položaj lokalnih medija – pritisci na medije i projektno finansiranje medijskih sadržaja u lokalnim samoupravama“. Učešće na tribini uzeli su predstavnici Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres, Saveta za štampu i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Na tribini je ocenjeno kako je proces projektnog finansiranja medija netransparentan, kršenje etičkog kodeksa svakodnevna pojava, a autocenzura kod novinara posledica je konstantnih pritisaka vlasnika i urednika medija.

Procenat koji se izdvaja za finansiranje medija iz budžeta u većini lokalnih samouprava jedva da prelazi jedan odsto, iako je preporuka medijske koalicje da bi to trebalo da iznosi dva procenta od ukupnog budžeta.

Medijska koalicija ocenila je i da je ustaljena praksa da novac odlazi medijima koji su naklonjeni aktuelnoj vlasti.

Ni članovi stručnih komisija koji ocenjuju projektne predloge, često nemaju nikakve veze sa medijima, niti razumeju šta je javni interes.

„Videli smo da je nerazumevanje misije i suštine projektnog sufinansiranja prisutno kod nosilaca vlasti, jer se dešavalo da su predsednici opština i gradonačelnici na kraju menjali odluke stručnih komisija“, rekao je generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković.

U odnosu na prethodne dve godine od kada traje projektno finansiranje medija, ove godine je za samo 3 meseca raspisan rekordan broj konkursa u lokalnim samoupravama, tačnije više od 70, što je tri puta više nego 2015. Godine, a dva puta više nego 2016. godine.

Raković ocenjuje da ta ažurnost lokalnih samouprava nije rezultat podizanja njihove svesti o značaju projektnog finansiranja, već je interes vladajućih struktura bio da u predizbornoj kampanji daju novac medijima koji rade u njihovom interesu.
Politički i ekonomski uticaj nad medijima nastavlja da bude izvor zabrinutosti, a neformalni pritisak na uređivačku politiku se vrši i putem distribucije sredstava za oglašavanje. Na tribini je bilo reči i o slučaju TV Forum.

„Istek ugovora o zakupu prostora u Domu kulture i zahtev za iseljenje po hitnom postupku donošenjem privremene mere, je samo još jedan vid pritisaka na ovu nevladinu organizaciju i medij“, rekla je direktorka Televizije Forum Mileva Malešić.

Položaj većine lokalnih medija u Srbiji nije na zavidnom nivou. Poslednje istraživanje Lokal Pres-a pokazalo je da je zastrašivanje novinara, njihovo omalovažavanje novi vid pritisaka na medije.

„Uočili smo jednu tendenciju da kad god se približavaju izbori, pritisci na medije su sve veći“, istakla je generalna sekretarka Lokal Pres-a Snežana Milošević.

Savet za štampu beleži sve veći broj kršenja novinarskog kodeksa, što se prvenstveno odnosi na istinitost objavljenih informacija.

„Ne možemo ni da očekujemo neku preteranu etiku u medijima danas, jer pogledajmo samo ko su vlasnici medija, ko urednici, a ko „novinari“. Kako da očekujemo nekoga ko je do juče snimao svadbe, da danas ima bilo kakvu novinarsku etiku“, rekao je predstavnik Saveta za štampu Stojan Marković.

Na tribini je rečeno i da niske plate i neizvesnost u zadržavanju radnog mesta, osobe koje profesionalno rade u medijima čini podložnim pritiscima i uticajima, a često takvo stanje podstiče autocenzuru.

Javna tribina organizovana je u okviru projekta „ Koliko smo blizu ili daleko od Evropske unije“ koji podržava Beogradska otvorena škola u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ uz podršku Švedske.

Izvor i foto: Forum info (autor: Mirela Veljović)

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar