Na „Gradini“ kod Dimitrovgrada krili devize ispod pojasa i u duplom dnu

Carinici su u dve kontrole na graničnom prelazu “Gradina” sprečili troje stranih državljana da iz Srbije iznesu neprijavljene devize u ukupnom iznosu od gotovo 120.000 evra.

Prvi pokušaj krijumčarenja deviza zabeležen je u popodnevnim časovima, 22. jula 2017. godine, kada se na izlaznu stranu prelaza, džipom “Nissan Qashqai” dovezao holandski državljanin turskog porekla. Vozač je prijavio lične stvari i 4.000 evra, posle čega mu je zatraženo da navedeni novac pokaže, što je on ljutito učinio, izražavajući nezadovoljstvo zbog vršenja detaljne kontrole.

Par trenutaka kasnije, pomenutom 39-godišnjem putniku rečeno je da izvadi sve iz džepova pantalona i tom prilikom je pronađeno dodatnih 20.000 evra, nakon čega je pokušao da se opravda govoreći da je sredstva podigao iz banke, kao i da nema više novca ni kod sebe, niti u automobilu.

Njegovu izjavu ubrzo je pobila činjenica da je, u trenutku kada su mu službenici rekli da podigne majicu i izvadi je iz pantalona, ispod pojasa pronađena platnena vreća sa još 50.000 evra.

Dva dana kasnije, na istom graničnom prelazu u pokušaju krijumčarenja deviza uhvaćeni su otac i sin, turski državljani koji su BMW-om putovali iz Nemačke u Tursku.

Uprkos tome što su odrično odgvovorili na pitanje da li imaju nešto što bi trebalo da prijave za carinsku kontrolu, tokom detaljne kontrole automobila i prtljaga, u prtljažniku je pronađena torba sa duplim dnom, u koje je bilo smešteno šest koverata sa 73.800 evra u najrazličitijim apoenima.

Kako nisu imali potvrdu o unosu deviza u Srbiju, putnicima je u oba slučaja vraćen dozvoljen iznos od po 10.000 evra, dok je ostatak od ukupno 117.800 evra privremeno oduzet do presuda koje će, budući da je reč o stranim državljanima, biti donete  po hitnom postupku.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar