Šestogodišnje Jana iz Beograda i Božidara iz Sofije pevaju srpske i bugarske narodne pesme na festivalu „Gejzerske noći“

Da muzika ne poznaje granice i da se dobrosusedski odnosi dve bliske zemlje – Srbije i Bugarske nastavljaju, kako na susretima zvaničnika i državnika, tako i na kulturnom planu, dokazuje prijateljstvo dve devojčice. Šestogodišnja Jana Ćukalović iz Beograda i njega vršnjakinja Božidara Tafrovski iz Sofije, ostvarile su lepo prijateljstvo na muzičkom planu.

Za ove mladu talentovanu decu nije potreban prevodilac. Njihovo drugarstvo je dobar primer kako se mogu prevazići jezičke, nacionalne i druge barijere. Zapravo barijere i ne postoje.

Jana Ćukalović i Božidara Tafrovski će na najbolji način predstaviti Srbiju i Bugarsku na 20. jubilarnoj manifestaciji „Gejzerske noći“, koja se od 26. jula do 2. avgusta održava u Sijarinskoj Baji, opština Medveđa.

U nedelju 30. jula Jana i Božidara će pre nastupa poznate bugarske vokalne formacije „Kipri“ iz Sofiji, čiji je umetnički rukovodilac Ilijana Najedenova, otpevati zajedno dve srpske i dve bugarske izvorne melodije. Publika će imati priliku da čuje stare narodne pesme „Višnjičica rod rodila“, „Dunje ranke“, „Puška pukna“ i „Šarena gajda“.

Ove muzički talentovane devojčice već su zajedno nastupile na festivalu „Šopski praznik“ tokom juna ove godine u bugarskom gradu Elin Pelin i svojim nastupom oduševile publiku i ljubitelje srpsko-bugarskog folklora i tradicionalnih vrednosti.

Tokom trajanja festivala „Gejzerske noći“ u Sijarinskoj Banji nastupiće poznate zvezde srpske estrade i kulturno-umetnička društva sa juga Srbije, a biće održane manifestacije „Izbor za Mis Gejzera“ i „Venčanje pod Gejzerom“.

P. Videnov

Foto: Dragan Ćukalović

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar