Adventure Outdoor festival 2017: Specijalni rezervat prirode “Jerma” pravo mesto za avanturu i aktivni odmor

Događaj koji je, kada je reč o turističkoj ponudi u jugoistočnoj Srbiji, nesumnjivo obeležio prethodnu nedelju svakako je prvi Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma”, koji je u Specijalnom rezervatu prirode “Jerma” održan u periodu od 16. do 20. avgusta. Učešće u ovoj nesvakidašnjoj manifestaciji uzelo je stotinak ljubitelja prirode i avantura različitih uzrasta, koji su u kanjon Jerme došli iz različitih krajeva Srbije, ali i Bugarske, Makedonije i Bosne i Hercegovine, dok je organizaciju festivala sprovelo pedesetak ljudi – članova deset udruženja iz cele Srbije.

Raznovrstan program ponudio je učesnicima aktivnosti kao što su sportsko penjanje, planinarenje, planinsko trčanje i biciklizam na prostoru Vlaške i Greben planine, joga, hodanje po balansirajućoj traci, obilazak pećine Vetrena Dupka, bioskop na otvorenom, a deca su mogla da uživaju u kreativnim radionicama, radionicama luka i strele, spuštanju niz stene, penjanju ili planinarenju do vidikovaca. Prema zapažanju organizatora, najposećenije su bile radionice penjanja.

Svoje utiske je za portal FAR podelio jedan od učesnika – Miloš Popović iz Beograda, koji je na festival došao zajedno sa decom i odlučio da se upusti i u avanturu kampovanja na prostoru pored škole u selu Trnski Odorovci. Kako otkriva, u ovaj kraj se vratio prvi put posle trideset godina, kada je sa dedom posećivao neka od ovdašnjih sela, i po prvi put se upoznao sa lepotama Vlaške i Greben planine.

“Za ovih nekoliko dana prešao sam oko 70 km – što prepešačio, što pretrčao. Učestvovali smo i u penjanju na stenu, što je bilo jedno novo i jako lepo iskustvo. Deca su se fantastično provela, a i ja sam se odlično proveo i zadovoljan sam odmorom, ali i aktivnom delom cele priče”, otkriva ovaj (avan)turista iz Beograda. Pored toga, posebno ističe pohvale za organizaciju festivala u kome se, kako kaže, vodilo računa o svemu, uključujući i učesnike koji su došli sa decom, za koju su preko dana organizovane brojne i interesantne radionice. Vođen ovogodišnjim pozitivnim iskustvom, naglašava i sve preporuke za festival.

“Utisci su najbolji mogući i drago mi što smo već prve godine došli u kanjon Jerme, jer sam siguran da će već sledeće godine, kada se bude pročula dobra reč o organizaciji i lepoti celog ovog prirodnog rezervata, gužva biti mnogo veća”, kaže Miloš – čime potvrđuje i mišljenje članova udruženja “Avanturistička mreža” da “Outdoor fest Jerma” ima potencijal da postane tradicionalna manifestacija i brend jugoistočne Srbije.

Udruženje “Avanturistička mreža” najavljuje da će u narednom periodu nastaviti da realizuje projekte za oživljavanje ovog prostora, koji je, kako tvrde, “pravo mesto za eko i avanturističke aktivnosti, porodično kampovanje i aktivni odmor”, što su pokazali i utisci posetilaca i učesnika u prvom Adventure Outdoor festivalu.

“Avanturistička mreža” se zahvaljuje svim učesnicima i saradnicima na podršci u organizaciji: JP “Srbija Šume”, Sportsko-turističkom centru Dimitrovgrad, Turističkoj organizaciji Pirota, sportskom klubu “Tribe”, Turističkoj organizaciji Srbije, Gradu Pirotu, Rewild centru za povratak prirodi, BK M-u, PSK Dvig-u, PK Vidlič, Igor Đorđević photography, Look at me studiju, Merino world-u, Yogaone, Outdoor Collectiv-u, SPExtreme, mesnoj zajednici Trnski Odorovci, Oblakovim Pertlama i brojnim volonterima.

D. Jelenkov

Foto: Milana Videnov / Adventure Travel Network – Igor Đorđević

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar