U četvrtak, 14. septembra dimitrovgradska biblioteka organizuje izložbu „Avlije i ćuprije Ive Andrića“

Povodom 125 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića, Narodna biblioteka „Detko Petrov“ iz Dimitrovgrada u četvrtak, 14. septembra organizuje izložbu pod nazivom „Avlije i ćuprije Ive Andrića“. Izložba će biti otvorena u 11:45 časova u holu biblioteke.

O piscu

Ivo Andrić je najpoznatiji srpski pisac i jedini Srbin dobitnik Nobelove nagrade. Rođen je 9. oktobra 1982. godine u selu Dolac kod Travnika. Detinjstvo je proveo u Višegradu, gde je završio osnovnu školu. 1903. godine upisuje Veliku gimnaziju u Sarajevu i počinje da piše prve pesme. Kao gimnazijalac Andrić je bio veliki pobornik integralnog jugoslovenstva i pripadnik Nacionalističkog pokreta “Mlada Bosna“. Studije počinje na Mudroslovnom fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu, a zatim ga put odvodi u Beč i Krakov. U Gracu je 1924. godine  odbranio doktorsku tezu „Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vlasti“.

Po završetku Prvog svetskog rata počinje političku i diplomatsku karijeru kao činovnik u Ministarstvu vera u Beogradu. Službovao je u Vatikanu, Bukureštu, Trstu, Gracu. 1926. godine postaje član SANU-a. U godinama koje slede nastavlja svoje profesionalno angažovanje kao diplomata u Marselju, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi. 1939. godine postaje opunomoćeni ministar i poslanik Kraljevine Jugoslavije u Berlinu. 1961. godine dobija Nobelovu nagradu za književnost za roman „Na Drini Ćuprija“. Zemaljski svet je napustio 13. marta 1975. godine u Beogradu. Na osnovu piščeve testamentarne volje, počev od 1975. godine, svake godine se dodeljuje Andrićeva nagrada za priču ili zbirku priča napisanu na srpskom jeziku. Prvi dobitnik nagrade je bio Dragoslav Mihailović za delo „Petrijin venac“. Pored romana „Na Drini ćuprija“ njegova najpoznatija dela su „Travnička hronika“, „Prokleta avlija“, „Gospođica“, „Jelena, žene koje nema“, „Most na Žepi“.

 A. Todorov

Foto: Branislav Dimitrov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar