Na 71. sednici Opštinskog veća u Dimitrovgradu razmotreno 11 tačaka dnevnog reda

U Dimitrovgradu je danas održana 71. sednica Opštinskog veća, na kojoj je razmotreno 11 tačaka dnevnog reda. U izjavi za medije pomoćnik predsednika opštine Dimitrovgrad Dragan Mančev izdvojio je neke od najznačajnijih tačaka.

Na današnjoj sednici razmotren je i usvojen cenovnik takse za naplatu parkinga, pri čemu je Opštinsko veće usvojilo rešenje da osnovna cena za parking mesto bude 30 dinara u crvenoj zoni, od gornjih do donjih rampi Balkanske ulice, i 20 dinara u zelenoj zoni.

„Građani će imati mogućnost da zakupe parking mesto za mesec dana po ceni od 1.000 dinara u crvenoj zoni i 500 dinara u zelenoj zoni, s tim što će stanari zgrada i iza zgrada imati mogućnost da zakupe parking za 300 dinara na mesečnom nivou. Pravna lica – objekti, prodavnice ili prodajna mesta u Balkanskoj ulici, imaće mogućnost da za 5.000 dinara na mesečnom nivou zakupe parking mesto za dostavna vozila, pošto imamo veliki problem sa dostavnim vozilima koja blokiraju normalan protok saobraćaja, i za fizička lica do 2.500 dinara na mesečnom nivou“, izjavio je Mančev.

Takođe, na dnevnom redu našlo se i razmatranje i usvajanje Pravilnika i dopuna Pravilnika o načinu korišćenja sredstava za sufinansiranje populacione politike. Izmenom Pravilnika za vantelesnu oplodnju ukinuto je starosno ograničenje, te će ovaj program moći da koriste sva zainteresovana lica bez obzira na broj godina, ali i na to koliko su puta koristila dati program.

Između ostalog, razmotren je i usvojen izveštaj komisije za sprovođenje Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za privredni razvoj, a u pitanju su podsticaji kroz Privredni fond za podsticaj kamate privrednim subjektima. Prema rečima Dragana Mančeva, tokom ove kalendarske godine bilo je šest zainteresovanih privrednih subjekata koji su uzeli kredite, a s obzirom na to da ispunjavaju uslove, opština je saglasna da svim privrednim subjektima isplaćuje kamatu.

Na sednici su razmotrena i pisma o namerama dveju firmi koje su zainteresovane za saradnju sa opštinom Dimitrovgrad. U pitanju je, najpre, pismo bugarske firme koja je zainteresovana za parcelu u radnoj zoni Beleš i potražuje 5.000 kvadrata, a kako saopštava Mančev, na dato pismo je dat pozitivan odgovor i slede pregovori sa ovom firmom. Drugo razmotreno pismo dolazi od firme koja ima nameru da zasadi trajne zasade lešnika na teritoriji opštine Dimitrovgrad na preko 400 hektara. I na ovo pismo će, kaže Mančev, biti odgovoreno pozitivno, a datoj firmi biće izložena obrazloženja i uslovi Opštinskog veća.

D. Jelenkov

Foto: Aleksandar Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar