Danas je Miholjdan

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik svetitelja Kirjaka Otšelnika u narodu poznatiji kao Miholjdan. Ovaj dan je vezan za smenu leta i jeseni, a topli oktobarski dani u ovom periodu godine zovu se Miholjsko leto.

Crkvene knjige kažu da je Sveti Kirjak rođen krajem IV veka u Korintu i smatran je stubom hrišćanstva, ali i uzorom monaških vrlina. Boravio je u više manastira, a monasi su ga poštovali kao iscelitelja bolesnih.

Ovaj svetac je zaštitnik i slava mnogih domova. Slavi se u Boki Kotorskoj kao zaštitnik pomoraca, a u pojedinim selima u Srbiji održavaju se litije i zavetine.

Prema verovanju, nakon Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski uveliko počela.

Pripremio: P. Videnov (izvor: RTS)

Foto: Petar Videnov

About Petar Videnov 1828 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*