Koalicija se povlači iz Radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu Medijske strategije

Predstavnik Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Nedim Sejdinović napušta radnu grupu Ministarstva kulture i informisanja za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2023. godine, na osnovu zajedničke odluke članica Koalicije – Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije Lokal pres i Asocijacije onlajn medija

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja donela je odluku da napusti radnu grupu Ministarstva kulture i informisanja za izradu Medijske strategije zbog uverenja da je njen rad u ovom formatu i u datim okolnostima – u potpunosti obesmišljen i da je jedini izlaz iz date situacije formiranje nove radne grupe sastavljene od osoba od profesionalnog i moralnog integriteta – medijskih stručnjaka i predstavnika relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i udruženja civilnog društva kao zastupnika interesa građana u ovom procesu.

Razlozi Koalicije za izlazak iz radne grupe ne podudaraju se međutim sa motivima izlaska drugih udruženja iz ovog procesa, s obzirom da smatramo da su njihovi javno izrečeni razlozi neiskreni, a stvarni – neprincipijelni.

Koalicija je učešće u radnoj grupi prepoznala kao mogućnost da preuzme kontrolnu ulogu u ovom procesu, da zastupa interese građana i javnosti i principe medijskih sloboda, a nikako da taj položaj koristi za ostvarenje partikularnih interesa, pozicioniranje u strukturama moći i trgovinu sa vlastima.

Nismo želeli da dajemo legitimitet vlasti, pa zbog toga, za razliku od drugih udruženja, naš predstavnik nije potpisao nikakav ugovor sa Ministarstvom i odbio je da primi honorar za svoj rad, javno ističući da zadržava pravo da istupi iz radne grupe onog trenutka kada bude smatrao da je njegovo učešće u njoj bespredmetno.

Istovremeno smo se međutim konstruktivno i principijelno, kroz otvoren, ponekad veoma oštar dijalog, borili za naše stavove i predloge, u uverenju da to dugujemo i članovima/članicama naših udruženja i građanima, potpuno sigurni u to da su interesi profesionalnih i etičnih novinara, medija koji rade u javnom interesu i građana – identični.

Protiv sebe nismo imali samo predstavnike vlasti nego i naše kolege iz drugih novinarskih i medijskih udruženja. Smatramo da je legitimno pravo svakog udruženja da zastupa svoje interese, ali će u nama uvek imati protivnika ukoliko su ti interesi suprotni javnom interesu, konceptu medijskih sloboda, novinarskim pravima i medijskom profesionalizmu.

Naših pet udruženja izlaskom iz radne grupe ne prestaju sa radom na izradi dokumenta koji će sadržavati elemente potrebne za izradu strateškog medijskog dokumenta i koji će, nadamo se, biti temelj neke buduće Medijske strategije u nekim budućim, nadamo se srećnijim vremenima. Želimo da pokrenemo najširu javnu diskusiju o analizi stanja u medijskoj sferi, preporukama kako da se problemi prevaziđu, ciljevima koje treba dosegnuti i aktivnostima koje u tu svrhu valja preduzeti. Želimo da dokument bude produkt zajedničkog rada naših udruženja, medijskih i drugih eksperata, civilnih organizacija, sindikata i drugih zainteresovanih organizacija i građana, a u čitav proces ćemo uključiti i međunarodne organizacije.

Sigurni smo da će se, tokom široke rasprave, na našoj veoma kompleksnoj medijskoj sceni, koja je izložena dramatično jakim, beskrupuloznim pritiscima vlasti – jasnije uvideti ko je zaista prijatelj medijskih sloboda, a ko “lovac u mutnom”, objavljuje NUNS.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 20. oktobar 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija onlajn medija
Asocijacija Lokal pres

Izvor: NUNS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar