Trening za prerađivače voća i povrća 21. i 22. oktobra u selu Gulenovci

U okviru projekta Udruženja „Natura Balkanika“ koji nosi naziv „Doprinos razvoju proizvodnje hrane i turizma u opštini Dimitrovgrad kroz demonstracioni funkcionalni pogon malog obima za proizvodnju finalnih proizvoda od voća i povrća“ građani Dimitrovgrada danas su na gradskoj pijaci mogli da pogledaju izložene proizvode domaće radinosti – različite vrste domaće zimnice. Takođe, zainteresovani su mogli da se informišu i o treningu koji će sutra i prekosutra biti održan u selu Gulenovci.

Prema rečima predsednika Udruženja „Natura Balkanika“ Slobodana Miloševića, trening je namenjen prerađivačima voća i povrća u maloj domaćoj radinosti, koji su zainteresovani da svoje proizvode plasiraju i na tržištu. Teme koje će u okviru predavanja biti obrađene vezane su za higijenske uslove, kvalitet i održavanje kvaliteta proizvoda i proizvodnje i izgled proizvodnih objekata, propisan postojećim standardima u Srbiji.

Trening se održava u Centru za održivi razvoj u selu Gulenovci, a predviđeno je da predavanju, koje će u istoj formi biti održano u subotu, 21. oktobra i u nedelju, 22. oktobra, prisustvuju dve grupe od po desetak ljudi, mada, kako ističe Milošević, nije nikakav problem ni ako ih se prijavi nešto više.

Za učesnike u treningu obezbeđen je prevoz i ručak, a polazak je u 9:30 časova ispred zgrade Opštine. Zainteresovani se mogu prijaviti i dobiti dodatne informacije na telefon 065/3097773.

Trening se održava u organizaciji Udruženja „Natura Balkanika“ i pod pokroviteljstvom Opštine Dimitrovgrad, koja sufinansira projekat.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar