Akcija “Bukom protiv mraka“ Grupe za slobodu medija u nedelju 19. novembra širom Srbije

Grupa za slobodu medija predstaviće u nedelju 19. novembra u više gradova Srbije 13 zahteva koje je predala premijerki Ani Brnabić, dok će osam lokalnih radio stanica emitovati zajednički program “Bukom protiv mraka”.

“Građani Srbije o tim zahtevima, zbog medijske blokade, nisu obavešteni, a televizije bliske vlastima orkestrirano objavljuju dezinformacije, predstavljajući namere Grupe kao ‘neprijateljske’ i ‘ropstvo za medije’. Građani imaju pravo da znaju istinu i zato ćemo tokom akcije razgovarati sa njima i objašnjavati svaki od zahteva, njihov značaj i dobrobit za medijsku scenu, a samim tim i za ostvarivanje njihovih najširih interesa”, navodi se u saopštenju Grupe.

Akcija će biti održana od 12.00 do 15.00 na Trgu Republike, u Knez Mihailovoj ulici i na Terazijama u Beogradu, na Trgu slobode u Novom Sadu, ispred Medija centra u Nišu, pešačkoj zoni u Vranju i u Velikom parku u Kragujevcu.

U akciji će učestvovati novinari, aktivisti nevladinog sektora, ugledni pojedinci iz različitih profesija i poznate ličnosti.

Radio program će biti emitovan od 10.00 do 15.00 i pored uključivanja gostiju direktno u program, imaće redovna uključenja sa svih punktova na kojima se odvija akcija i razgovori sa novinarima i građanima. Muziku su pripremili Daško&Mlađa, a voditelj programa biće Veljko Pajović.

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su 14. novembra premijerki Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, među kojima su formiranje nove radne gupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje države iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada agencije Tanjug, ugašene Vladinom odlukom pre dve godine.

#ZaSloboduMedija
#PodržiZahteve

Izvor: Beta/Autonomija

 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar