Startovala akcija „Ispravno vozilo-bezbedno vozilo“: Vozni park u Srbiji star u proseku 16 godina

Auto-moto savez Srbije u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda vozila od danas do subote 25. novembra organizuje tradicionalnu akciju „Ispravno vozilo-bezbedno vozilo“. Iz AMSS-a pozivaju sve vozače da iskoriste priliku i ove godine pred početak zimske sezone besplatno provere tehničku ispravnost svog vozila.

Prema statističkim podacima MUP-a, vozila u Srbiji stara su u proseku 16 godina, dok je učešće tehničke neispravnosti vozila u udesima sa smrtnim posledicama veće od 11 odsto. Na putevima u Srbiji u poslednjih pet godina pojavilo se pola miliona većinom uvezenih vozila i starih u proseku od 10 do 15 godina. U MUPU-a kažu da se ta vozila često registruju, iako ne zadovoljavaju osnovne standarde bezbednosti.

Pregledom i čestim akcijama saobraćajne policije ustanovljeno je da se čak 25 odsto neispravnih vozila nalazi u saobraćaju, a sa neispravnim upravljačkim i kočionim sistemom je preko 15 odsto.

Nebojša Arsov, načelnik saobraćajne policije Srbije kaže, da novi zakon o bezbednosti saobraćaja, koji stupa na snagu od januara, uvodi novinu da se na tehničkom pregledima slikaju vozila i pravi šest fotografija, a za tri godine uvešće se i video zapis od 15 minuta. Time će se sprečiti takozvani lažni pregledi kada vozilo ne dolazi na tehnički pregled, dodaje Arsov i napominje da će na tehničkim pregledima biti obavezno i merenje izduvnih gasova, što do sada nije uobičajena praksa, pa mnogi koji su skinuli katalizatore ili imaju neispravna vozila neće moći da registruju vozilo.

P. Videnov (izvor: RTS/AMSS)

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar