Na 10. sednici Gradske opštine „Crveni krst“ u Nišu usvojen rebalans budžeta i sredstva za realizaciju dva projekta sa susednom Bugarskom

U okviru rebalansa sredstava namenjenih za realizaciju dva projekta sa susednom Bugarskom, prebačena su sredstva u budžet za 2018. godinu. Vrednost realizacije dva projekta iznosi oko 42 miliona dinara i biće na raspolaganju budžetu koji se usvaja za narednu godinu. Razlog prenosa sredstava jeste ponavljanje tendera koji nisu uspeli u prvom pozivu.

Na 10. sednici Gradske opštne „Crveni krst“, a pre završne, na kojoj će biti usvojen budžet za narednu 2018. godinu, usvojen je i rebalans budžeta, a u okviru budžeta sredstva za realizaciju dva projekta sa susednom Bugarskom.

„Sredstva koja smo prebacili za iduću godinu čine 80% sredstava realizacije budžeta“, objasno je predsednik GO „Crveni krst“ prof. dr Miroslav Milutinović.

Desetu sednicu obeležilo je i davanje pozitivnog mišljenja o planu generalne regulacije sela Donja Trnava, Donja Toponica i Mezgraja.

Jedan od projekata koje će gradska opština „Crveni krst“ realizovati sa opštinom Pernik nosi naziv „Turizam i tradicija – raznobojno i zabavno, atraktivno“, vredan je oko 600.000 evra, a finansira se iz fondova Evropske unije.

Projektom je predviđeno stvaranje uslova za iskorišćavanje turističkog potencijala na lokaciji Vidrište Miljkovac, dok je u bugarskom selu Košarevo predviđena rekonstrukcija objekata za potrebe izgradnje Muzeja maski, zasnovanog na tradiciji Surva. Vidrište se nalazi u neposrednoj blizini manastira „Sveti Nikola“ iz 14. veka i srednjovekovnog grada Železnika.

Za realizaciju ovog projekta predviđeno je oko 267.000 evra, a projekat će obuhvatiti i asfaltiranje puta od Miljkovca do Vidrišta, zatim izradu trim staza, postavljanje izletničkog mobilijara sa klupama i stolovima i postavljanje desetak bezbedonosnih kamera, kao i Wi-Fi bežičnog interneta.

Ostatak novca bugarski partner je opredelio za obnavljanje i restauraciju stare turske kuće, koja će biti pretvorena u Muzej tradicionalnih obrednih maski ovoga kraja.

Pripremio: Žiža Kostić

Foto: Žiža Kostić

About Živorad Žiža Kostić 238 Articles
Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*