Brojne aktivnosti povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, obeležava se u Srbiji i svetu u znak podsećanja na načela jednakosti i ravnopravnosti promovisana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organizuju se brojni događaji, aktivnosti i manifestacije u kojima učestvuju predstavnici civilnog društva, nevladinih organizacija, medija, Vlade i zvaničnih državnih institucija.

U organizaciji Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava na Beogradskom sajmu danas se održava drugi sajam pod nazivom “Složni mozaik Srbije” posvećen nacionalnim manjinama.

Učešće Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine na ovom sajmu je otkazano zbog snega, loših vremenskih uslova i nemogućnosti odlaska učesnika u Beograd.

Žene u crnom, u saradnji sa Ženskom mrežom Hrvatske, Centrom za ženske i mirovne studije Anima iz Kotora i otvorenim centrom Bona Fide iz Pljevalja u Beogradu organizuju antiklerikalni feministički protest “Stop mržnji prema ženama, Stop fundamentalističkim, klerofašističkim napadima na žene!”.

Nevladina organizacija Liga eksperata LEX dodeliće tri nagrade “Vitez poziva” ličnostima koje su svojim životom i radom branili univerzalne vrednosti, usaglasivši profesionalna znanja i savest. 

Organizacija za ljudska prava Jednakost u prestonici Srbije organizuje kampanju “Čovek je Čovek”, kojom žele da skrenu pažnju na problem diskriminacije Roma/Romkinja.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležila je u centru Dimitrovgrada i nevladina organizacija “Nezavisni ženski centar” deljenjem propagandnog materijala, flajera i lifleta.

Obeležavanje ovog dana počelo je 1950. godine, dve godine nakon što je je 10. decembra u Ujedinjenim nacijama potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da ta prava ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti. Ovim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Izvor: D. A. Videnov (izvor: Beta)

Foto: Danijela Apostolov Videnov

Bez komentara

Ostavi komentar