Agrosmart: IPARD je dobra prilika za domaće poljoprivrednike

Ekspert Info centra za ruralni razvoj Agrosmart iz Novog Sada Dejan Serdar izjavio je da su IPARD projekti za podršku poljoprivredi dobra prilika da se Srbija pripremi za buduće strukturne fondove Evropske unije.

„IPARD je neka vrsta plaćene škole za Srbiju. Neće se srpska poljoprivreda preporoditi zahvaljujući IPARD fondu, ali to je prilika da dobro pripremimo administraciju za buduće strukturne fondove EU, koji su zapravo nosioci razvoja i finansiranja evropskih poljoprivreda i iz kojih članice Unije vuku značajna sredstva za razvoj agro sektora i ruralnih sredina. To je najveći značaj IPARD-a”, naveo je Serdar u saopštenju za javnost.

Dejan Serdar je bio prvi direktor Uprave za agrarna plaćanja Srbije, koji je učestvovao u brojnim kontrolama IPARD projekata u nekoliko zemalja.

Prema njegovim rečima, za uspešnu realizaciju IPARD projekata najvažnija je dobra priprema.

Agrosmart je najavio da će u 2018. godini nastaviti sa obukama poljoprivrednika za IPARD projekte i podsetio da je u u 2017. godini organizovao 19 seminara o IPARD programu, u kojima je učestvovalo oko 300 poljoprivrednika, predstavnika agrarnih firmi, banaka, lokalnih samouprava i konsultantskih kuća iz cele Srbije.

Među njima je bilo oko 200 vlasnika i članova poljoprivrednih gazdinstava, kao i firmi koje se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, koji su iskazali zainteresovanost za konkurisanje na javnim pozivima za mehanizaciju, traktore, preradu i razne druge oblike investiranja, navodi se u saopštenju.

Do sada su raspisana dva konkursa iz IPARD programa EU: za nabavku mehanizacije, mašina i opreme vredan milijardu dinara, te konkurs za traktore za koji je obezbeđeno oko 555 miliona dinara.

 Izvor: autonomija.info

Foto: Petar Videnov

 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar