Ambasador Bugarske Radko Vlajkov: EU nije zaboravila Balkan, naprotiv

Ambasador Bugarske u Srbiji Ratko Vlajkov izjavio je u Novom danu da Zapadni Balkan nije zaboravljen od strane Evropske unije (EU), prenosi televizija N1.

“Sasvim je suprotno. Perspektiva EU i njena budućnost je povezana sa tim zemljama”, rekao je on i dodao da su “vrata EU široko otvorena”.

“Verujem u dobru volju vašeg predsednika i vlade. Potrebno je da imaju jasnu podršku društva. Članstvo u EU nije u suprotnosti sa politikom Srbije da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Kinom i sa SAD. Želimo da Srbija oseti zadovoljstvo koje smo mi osetili, uveren sam da vreme za Srbiju tek dolazi”, rekao je Vlajkov.

Ambasador kaže da je Bugarska ozbiljno pristupila predsedavanju EU i da je narednih šest meseci važno za razvoj Unije.

“Naša priprema je bila u tome kako da nađemo mehanizme da bismo postigli konsenzus u teškim pitanjima koja su na dnevnom redu EU i koja su na neki način oslabila Uniju. Ali imamo volju da ih brzo rešimo”, poručio je on.

Govoreći o prioritetima bugarskog predsedavanja, Vlajkov kaže da su tri osnovne stvari u njhovom programu: stabilnost, sigurnost i solidarnost.

“Čini nas ponosnim da smo uspeli da vratimo temu Zapadnog Balkana na dnevni red EU kao jasnu perspektivu”, ocenio je ambasador Bugarske.

On je naglasio da će, skoro svakog meseca tokom predsedavanja, biti organizovani važni sastanci i susreti upravo o pitanju perspektive Zapadnog Balkana u EU.

“Na primer, 6. februara očekujemo da Evropska komisija objavi strategiju, tokom aprila očekujemo izveštaje o napretku država, tokom maja biće sastanak lidera država EU i Zapadnog Balkana, a tokom juna će se razmatrati razvoj”, rekao je on.

Vlajkov kaže da zna da su političari u Srbiji zabrinuti zato što ne postoji datum pristupanja EU, ali i da pre bugarskog predsedavanja postoje uspesi po tom pitanju.

Govoreći o iskustvima Bugarske u procesu priključenja Uniji, ambasador Bugarske kaže da zna “koje su bile brige, nade i rizici da nije uspela da postane član EU”.

“Kao društvo smo bili ubeđeni da postanemo član EU, a postali smo i član NATO. Konsenzus je dozvolio da se stvari razvijaju povoljniije, ali je vlada napravila najsmelije reforme što je dovelo do toga da EU počne pregovore. Političari treba da pokažu volju u ime države, najvažnije pitanje je kako napraviti da se reforme sprovedu što bolje”, ocenio je on.

Govoreći o putu Srbije ka EU, Vlajkov kaže da je reč o različitim uslovima kad su počinjali pregovori jer je Bugarska bila stabilna država i nije bilo unutrašnjeg niti konflikta sa susedima.

“Srbija je bila u teškom položaju. Važno je da Srbija poslednjih godina vodi politiku koja je primećena i ima poštovanje i poverenje. To je politika koja ukazuje na želju da se reše sva pitanja. Postoji jasna volja Srbije i spremnost da ide napred u pregovorima sa EU”, smatra ambasador Bugarske.

Vlajkov smatra da svi susedi koji su članovi EU, podržavaju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

“Nosimo veliku odgovornost ka susedima jer razumemo njihove probleme. Zato je važan momenat za Srbiju i ostale zemlje u regionu to što nakon Bugarske predsedavaje preuzimaju Austrija i Rumunija koji su tradicionalni prijatelji”, smatra Vlajkov.

On dodaje da je, uporedo sa pregovorima, važna povezanost među državama Zapadnog Balkana, prenosi N1.

Izvor i foto: N1

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar