Promocija knjige “Iz leksike Dimitrovgrada” Dijane Jelenkov u utorak u dimitrovgradskoj biblioteci

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu u utorak, 16. januara u 18:00 časova biće održana promocija knjige “Iz leksike Dimitrovgrada” autorke Dijane Jelenkov, mlade dimitrovgradske književnice i novinarke Internet Portala FAR.

Autorka knjige kaže da je reč o delu čiji je glavni deo leksička zbirka koja sadrži oko 2.200 leksema koje su u upotrebi u govoru stanovnika dimitrovgradskog kraja, ali koji daje i osvrt na neke od značajnijih fonetskih, morfološko-tvorbenih i leksičko-semantičkih karakteristika proučavanog govora. Ona naglašava da je “Iz leksike Dimitrovgrada” zapravo dorađen i uobličen master rad, kojim je 2014. godine završila master studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu” i dodaje da je ova knjiga osnova za dalja jezička istraživanja.

Dijana Jelenkov je rođena 1988. godine i živi u Dimitrovgradu. Po struci je master profesor srpskog jezika i književnosti. Piše poeziju i prozu, bavi se novinarstvom, a u oblasti književnog stvaralaštva nosilac je više priznanja i nagrada.

Kako ističe, interesovanje za govor rodnog kraja nosi još iz detinjstva kada je na dva lista papira napisala “Gramatiku šopskog jezika”. Koautor je prozno-pesničke zbirke “Dodir”.

Od 2016. godine radi kao novinar portala FAR, za koji piše tekstove raznovrsnih novinarskih žanrova. Učestvovala je u realizaciji nekoliko medijskih projekata i nosilac je diplome “Istraživačko novinarstvo u digitalno doba” NUNS-a i ambasade SAD-a u Srbiji. Novinar-voditelj televizijskog serijala “Našenci”, koji je tokom 2017. godine rađen u produkciji udruženja “Emblema” i portala FAR.

P. Videnov

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar