Film Giljerma del Toroa osvojio najviše nominacija za Oskara

Film “The Shape of Water” reditelja Giljerma del Toroa osvojio je danas najviše, ukupno 13 nominacija za prestižnog Oskara dok je Greta Gervig peta žena nominovana u kategoriji najbolje režije za nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, javila je agencija AP.

Po broju nominacija, pored ostvarenja Del Torea, osam nominacija je dobio film “Dunkirk” Kristofera Nolana dok je sedam dobio film “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” Martina MekDonaga.

Akademija je navela da će se devet filmova takmičiti za najbolji film, a to su “Call Me By Your Name”, “Darkest Hour”, “Dunkirk”, “Get Out”, “Lady Bird”, “Phantom Thread”, “The Post”, “The Shape of Water” i “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

U kategoriji najbolje režije nominovani su Del Toro, Nolan, Džordan Pil, Greta Gervig i Pola Tomas Anderson.

Za najbolju glumicu će se takmičiti Seli Haukins, Frensis MekDormand, Margot Robi, Serše Ronan i Meril Strip a za najboljeg glumca Timoti Šalame, Danijel Dej-Luis, Geri Oldman, Danijel Kaluja i Denzel Vašington.

Oskar se dodeljuje u 24 kategorije, medju kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Ovogodišnja, 90. ceremonija dodele Oskara biće održana 4. marta u Los Anđelesu.

Pobednik na prošlogodišnjoj dodeli je bio mjuzikl “La La Land” reditelja Dejmijena Šazela, koji je osvojio šest nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Izvor: BETA

Foto: pixabay.com

Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar