BIRN-ovo istraživanje: Javnost nedovoljno obaveštena o tome kako se troši budžetski novac za medije

Godišnje se potroši više miliona dinara na medijske projekte. BIRN-ovo istraživanje pokazuje da institucije nisu dovoljno transparentne u obaveštavanju javnosti o tome kako se ovaj novac troši. Indeks transparentnosti pokazuje da su institucije dostigle prosečan rezultat od 37% od mogućih 100%.

Rezultati izveštaja dobijeni su uvidom i analizom postojeće prakse (ne)objavljivanja relevatnih informacija i dokumentacije na internet prezentacijama javnih institucija.

„Podaci do kojih se došlo ovim načinom prikupljanja informacija predstavljaju samo prvi nivo analize transparentnosti, koji podrazumeva utvrđivanje da li  je i u kojoj meri ovaj vid potrošnje javnog novca moguće pratiti uvidom u veb-sajtove javnih institucija, a što je svakom zainteresovanom građaninu prvi vid dolaska do potrebnih informacija”, rekla je Tanja Maksić iz BIRN-a.

Pogledajte rezultate analize veb-sajtova na kojima bi ceo ovaj proces trebalo da bude javan – od raspisivanja konkursa do realizacije finansiranih projekata.

Ocena transparentnosti po oblastima

Transparentnost analiziranih lokalnih samouprava

Transparentnost budžeta za sufinansiranje medijskih projekata

Transparentnost javnog konkursa

Transparentnost rada konkursne komisije

Transparentnost praćenja odobrenih i finansiranih projekata

Izveštaj: Ocena transparentnosti internet prezentacija javnih institucija – rezultati i preporuke (pdf, 512KB)

Izvor: kazitrazi.rs

Foto naslovna: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar