Epidemiolog Zoran Radovanović za RTS: “Povećan broj vakcinisanih, epidemija malih boginja jenjava”

U Srbiji su registrovana još dva smrtna slučaja od malih boginja. Od te zarazne bolesti od oktobra prošle godine do danas umrlo je trinaestoro ljudi, a male boginje do sada je imalo skoro četiri hiljade osoba, prenosi RTS.

Epidemiolog Zoran Radovanović veruje da je u martu epidemija dostigla svoj vrhunac.

“Najmlađi oboleli je imao samo 15 dana, a najstarija inficirana osoba 70 godina. Većina preminulih nije bila vakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana. Ipak, treba očekivati da epidemija polako jenjava. Mart je prirodno sezonski vrh epidemije. Srećom poslednjih meseci povećan je broj vakcinisanih i sada epidemija polako jenjava. Kritična je populacija od druge do sedme godine i veoma je bitno da se deca predškolskog uzrasta vakcinišu”, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a epidemiolog Zoran Radovanović.

Skoro 4.000 obolelih, na stotine pacijenata bili su u bolnici zbog teških komplikacija što je moglo da bude sprečeno da nije bilo širenja dezinformacija o štetnosti MMR vakcine.

“Zdrastvene ustanove su preduzele sve što mogu, ali problem su nerazumni roditelji i oni koji su širili dezinformacije. Srećom oni su sada potpuno marginalizovani. Ipak, neko je odgovoran za smrt ovih ljudi”, smatra epidemiolog Radovanović.

Još nije kasno za vakcinaciju. Do 18 godine svako ko nije primio vakcinu, preporuka je da se vakciniše, a vakcinišu se i zdravstveni radnici.

“Zdrastvene radnike svakako treba vakcinisati. Što se ostalih tiče nema mesta panici ako ne radite u zdrastvenim ili predškolskim ustanovama. Vakcinacija je uvedena 1971. godine ali tada je primana samo jedna doza. Druga doza uvedena je od 1993. godine, ali i tada zbog sankcija i teškoća u nabavci vakcina nekoliko godina nisu bili svi obuhvaćeni. Zbog toga među obolelim ima građana starosti između 30 i 50 godina”, objašnjava Radovanović.

Kada je reč o prevenciji, ojačavanje imuniteta nije izgledno kada su u pitanju male boginje. Zbog toga je vakcinacija jedina sigurna zaštita, zaključio je za RTS epidemiolog Zoran Radovanović.

 Izvor: RTS

Foto: Pixabay.com

Napisao/la
Latest comment

Ostavi komentar