Joksimović i Vigenin: Bugarska važan partner Srbije u nastavku procesa evropskih integracija

Ministar evropskih integracija u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je sa delegacijom Odbora Skupštine Bugarske za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova o pristupanju Srbije EU i saradnji dveju država u tom procesu, reformama koje se sprovode, bilateralnim odnosima i drugim aktuelnim temama.

Joksimović je izrazila zahvalnost na pomoći i podršci koju nam Bugarska pruža u procesu pristupanja EU, i dodala da je to posebno bitno u kontekstu činjenice da je proširenje jedan od prioriteta koje je ta zemlja postavila tokom predsedavanja Savetu EU, u prvoj polovini tekuće godine.

Ona je naglasila da je Srbija u potpunosti spremna za otvaranje pet poglavlja, među kojima su Poglavlje 33 – finansijske i budžetske odredbe, Poglavlje 9 – finansijske usluge, Poglavlje 13 – ribarstvo, Poglavlje 18 – statistika i Poglavlje 17 – ekonomska i monetarna unija.

Joksimović je iznela očekivanje da će naša zemlja tokom bugarskog predsedavanja Savetu EU otvoriti značajniji paket poglavlja.

Strategija proširenja EU je pre svega veliko ohrabrenje, ali i snažan podsticaj koji potvrđuje da se na Srbiju, kao kandidata za članstvo u EU, ozbiljno računa, istakla je ona.

Takođe, kako je ocenila, Strategija je snažan politički signal i priznanje za državu i njene građane zbog rezultata reformi koje se sprovode.

Predsednik Odbora Skupštine Bugarske za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Kristian Vigenin potvrdio je da će ta država pomagati proces evropskih integracija Srbije, prevashodno kroz razmenu iskustava i razne vidove pomoći.

Vigenin je pohvalio rezultate reformi koje se sprovode, uz ocenu da su one dokaz snažnog opredeljenja Srbije da postane punopravni član EU, što svakako i zaslužuje.

Takođe, on je posebno istakao ulogu Srbije u očuvanju regionalne bezbednosti i stabilnosti, ali i ranije aktivnosti – pre svega migrantsku krizu, kojima je potvrdila da je pouzdan partner EU.

Joksimović je informisala bugarske parlamentarce o nedavnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Ona je podvukla da je Srbija opredeljena za mir i dijalog i apostrofirala značaj i potrebu aktivnijeg i odgovornijeg uključivanja EU – kao garanta dogovorenog u Briselskom sporazumu.

Očekujemo da EU pokaže da je sposobna da stvari nazove pravim imenom i adekvatno reaguje, precizirala je Joksimović i ocenila i da je Priština – kroz ciljano hapšenje Marka Đurića, pokazala veći kapacitet za nasilje nego za dijalog i sporazumevanje – inače osnovne vrednosti na kojima počiva EU.

Joksimović i Vigenin akcentovali su značaj prekogranične saradnje, koja je u funkciji povezivanja dveju država i posebno građana koji žive se obe strane granice.

Oni su konstatovali i da je kvalitet bilateralnih odnosa visok, ali i da ima prostora za njihovo intenziviranje.

Izvor: Tanjug/mei.gov.rs

Foto: mei.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar