Saradnja Srbije i Bugarske u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i ministar životne sredine i voda Bugarske Neno Dimov, čija zemlja trenutno predsedava EU, na bilaternom sastanku održanom juče u Sofiji, razgovarali su o prekograničnoj saradnji, iskustvima Bugarske u povlačenju sredstava iz EU fondova, i drugim vidovima saradnje dve zemnje u oblasti zaštite životne sredine. 

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva životne sredine, na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu potpiše Memorandum o razumevanju u oblasti zaštitne životne sredine između resornih ministarstava Srbije i Bugarske.

Bilateralni susret je organizovan na marginama Neformalnog sastanka ministara zaštite životne sredine Evropske unije u kojem je učestvovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan a koji je održan 10. i 11. aprila u Sofiji.

Bugarska koja predsedava EU od januara do juna 2018. godine je na bazi uspostavljene dobre prakse organizovala  Neformalni sastanak  ministara životne sredine Evropske unije, kome su prisustvovali ministri životne sredine EFTA zemalja, zemlje kandidati, komesari Karmenu Vela i Migel Arias Kanjete, kao i predsedavajući Odbora za zaštitu životne sredine, javnog zdravlja i sigurnosti hrane Evropskog parlamenta, predstavnici Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA), Evropskog saveta za životnu sredinu (EEB), Evropskog komiteta regionalnih i drugih međunarodnih institucija.

Glavne teme Neformalnog sastanka bile su kvalitet ambijentalnog vazduha,  klimatske  promene, bolja  regulativa, zaštita zdravlja ljudi i životne sredine i pronalaženje pametnih rešenja za bolju primenu zakonodavstva EU u toj oblasti.

Izvor i foto: ekologija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar