Ana Brnabić: Politika Vlade se zasniva na toleranciji, poštovanju prava nacionalnih manjina i njihovog integrisanja u širu društvenu zajednicu

Beograd, 10. maj 2018. godine – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Savet za nacionalne manjine od izuzetnog značaja za našu zemlju i da se politika Vlade zasniva na toleranciji, poštovanju prava nacionalnih manjina i njihovog integrisanja u širu društvenu zajednicu.

Brnabić, koja je po treći put predsedavala sednici Saveta, naglasila je da je nivo diskriminacije manjinskih grupa i pripadnika nacionalnih zajednica u opadanju, ali da bismo postali potpuno inkluzivno društvo moramo još mnogo toga da uradimo.

Ona je upoznala predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa značajem projekta Adresnog registra, koji zajedno realizuju Republički geodetski zavod, Pošta Srbije, Stalna konferencija gradova i opština i lokalne samouprave.

Ažuriranje adresnog registra je još jedan od važnih koraka u pravcu uvođenja reda u državi i modernizaciji državne uprave, istakla je premijerka i objasnila da će na ovaj način građanima i privredi biti omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država.

Predsednica Vlade je takođe podsetila na to da je javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina sprovedena u periodu od 29. marta do 18. aprila.

U javnoj raspravi su, kako je precizirala, učestvovali državni organi, organi AP Vojvodine, nacionalni saveti nacionalnih manjina, političke stranke i pokreti, udruženja, građani i pojedinci.

Brnabić je naglasila da je plan da se do kraja ove godine održe i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je podsetio na to da je na prošloj sednici Saveta odlučeno da informisanje na jezicima nacionalnih manjina ostane prioritetna oblast za finansiranje i u 2018. godinu iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji je u odnosu na prethodnu godinu uvećan 12 puta i sada iznosi 21,8 miliona dinara.

Ružić je naveo da je 7. maja raspisan konkurs za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine za programe i projekte iz oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina u 2018. godini.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović predstavila je Šesti izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, ističući da je u toku izrada i Sedmog izveštaja čije je predstavljanje planirano za početak juna.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Foto: preuzeto sa saja Vlade Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar