Novi Sad: Mediji civilnog društva usvojili Platformu za saradnju

Mediji civilnog društva iz Srbije usvojili su juče u Novom Sadu Platformu za saradnju i pozvali i ostale medije civilnog sektora da im se pridruže, kako bi se ojačala alternativna medijska scena, koju čine mediji koji su neprofitni, koji rade u javnom interesu i koji ne podležu političkim i drugim vrstama pritisaka.

“Komercijalni i javni mediji pokazuju čitav niz slabosti koje im onemogućavaju da rade u interesu građana i da budu kontrolor vlasti i istinski korektiv brojnih političkih i društvenih devijacija. S druge strane, mediji civilnog društva već sada imaju važnu medijsku i društvenu ulogu, koja se može u bližoj budućnosti značajno uvećavati, kroz stvaranje snažnog i dinamičnog medijskog sektora u kojem će se odvijati saradnja i komunikacija između građana, organizacija civilnog društva i medijskih profesionalaca, bez državnog tutorstva i posredovanja drugih struktura moći”, navodi se u tekstu Platforme, koja je usvojena na sastanku u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

Dodaje se da je zadatak da se doprinese jačanju uticaja i održivosti medija civilnog društva, da se iskoristi značaj medija civilnog društva za lokalno i regionalno informisanje, koje je u Srbiji posebno ugroženo, zatim i za informisanje specifičnih i osetljivih društvenih grupa, kao i da se takvi mediji striktno pridržavaju javnog interesa, medijskog profesionalizma i poštovanja etičkih standarda novinarstva.

Učesnici sastanka su se usaglasili da će Mreža medija civilnog društva biti neformalna koordinacija koja će se zalagati za bolji zakonski položaj građanskog medijskog sektora.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović ocenio je da se kvalitetno i kritično novinarstvo u Srbiji u dobroj meri preselilo u sektor medija civilnog društva, iako je on nedovoljno prepoznat i u domaćem zakonodavstu i u domaćoj medijskoj praksi.

“Mediji civilnog društva mogu u još većoj meri da budu alternativa komercijalnim i javnim medijima. Da bismo to postigli, verujemo da je važna naša međusobna saradnja”, naveo je Sejdinović.

Podsetio je da su neprofitni mediji ili mediji zajednice ili mediji civilnog društva u zemljama razvijene demokratije nezaobilazan politički, društveni i medijski faktor, i da postoje brojne stimulativne mere za njihov rad i razvoj.

“Podsećamo i da iskustvo nekih zemalja iz okruženja govori da i mali podsticaji ovom medijskom sektoru mogu izroditi bogatu medijsku scenu čija je karakteristika kritika političkih i društvenih devijacija, vrhunsko istraživačko i analitičko novinarstvo, profesionalizam i nepotkupljivost”, kazao je Sejdinović.

Današnji sastanak inicirali su portal Autonomija iz Novog Sada, Televizija Forum iz Prijepolja, portali Far iz Dimitrovgrada, Pančevo siti, Glas Šumadije iz Kragujevca, Jugpres iz Leskovca.

Pored njih, Platformu za saradnju su podržali i Lice ulice iz Beograda, Nova Naša reč iz Leskovca, Webinfo iz Bečeja, VOICE iz Novog Sada, Omnibus iz Pančeva, Čaladi ker iz Novog Sada, CRO-info iz Subotice, Fake News tragač iz Novog Sada i Cenzolovka iz Beograda.

(Autonomija)

Izvor: NDNV / Autonomija

Foto: NDNV

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar