Zoran Đurov: Investicije uzrokuju konstantan rast prihoda i rashoda u budžetu opštine Dimitrovgrad

Iako je bilo predviđeno da se nađu na današnjoj javnoj raspravi tačke predlog odluke o izradi treće izmene i dopune Plana detaljne regulacije kompleksa Radne zone u naselju Beleš i predlog odluke o davanju saglasnosti na proširenje Slobodne zone Pirot na teritoriju opštine Dimitrovgrad, skinute su sa dnevnog reda. Razlog tome jeste potreba da predlozi ovih odluka koje će se naći pred odbornicima na predstojećoj sednici lokalnog parlamenta budu kvalitetno urađeni, kako stručne službe ne bi napravile neki propust kada se radi o parcelama, kao i da obe odluke budu usaglašene, rekao je u izjavi za medije Zoran Đurov, predsednik SO Dimitrovgrad.

Među tačkama koja će privući najviše pažnje javnosti na predstojećoj sednici jeste predlog odluke o usvajanju konsolidovanog završnog računa budžeta opštine za 2017. godinu. Prema rečima Đurova ova odluka predstavlja finansjski odraz, izraz ili implikaciju svega onoga što je izvršna vlast u prethodnoj godini radila.

„U završnom računu budžeta navedeni su svi prihodi i rashodi koje je opština Dimitrovgrad ostvarila u 2017. godini. Navedene su sve investicije, sva socijalna davanja i apsolutno sve što je prošlo kroz opštinski budžet u tom periodu. Ono što je za mene pozitivno jeste da od 2015, nakon toga 2016, i sada kada usvajamo završni račun za 2017. godinu, imamo konstantan rast izvršenja i prihoda i rashoda, a razlog tome jesu investicije, a ne potrošnja“ – istakao je Đurov.

Đurov je takođe naglasio da ukupan iznos sredstava planiranih za realizaciju Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Dimitrovgrad za 2018. godinu iznosi 9 miliona dinara. On je dodao da Program sadrži nekoliko mera, među kojima su, između ostalog, investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastukture, nabavka priplodnih grla autohtonih rasa domaćih životinja, podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju, uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede i dr.

Za Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine na teritoriji opštine za ovu godinu predviđeno je 13.5 miliona dinara, od čega 10.100.000 dinara za sprovođenje aktivnosti na prečišćivaču otpadnih voda, a preostali iznos su preuzete obaveze iz ranijih godina, zaključio je predsednik Skuopštine opštine Dimitrovgrad.

  A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Tekst je deo projekta „Demokratsko društvo – informisan građanin“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2018. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar