Zorana Mihajlović obišla radove na izgradnji Koridora 10 od Bancareva do Crvene reke: Koridorom 10 ove godine 54 miliona vozila

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović obišla je juče zajedno sa direktorima „Koridora“ i „Puteva Srbije“, načelnicama Nišavskog i Pirotskog okruga i gradonačelnicima Niša i Pirota radove na izgradnji Koridora 10, na deonici od Bancareva do Crvene Reke.

Na ovoj deonici  se započelo sa asfaltiranjem ovog dela auto-puta. Direktor Koridora je izjavio da se završetak ovog kraka očekuje do kraja godine i da je u ovom trenutku stepen završenosti poslova preko 60 posto.

Ministarka Zorana Mihajlović je istakla da će se ovom deonicom spojiti istočna Srbija sa susednom Republikom Bugarskom  i autoputem koji povezuje zapad, a time i povećati broj automobila u tranzitu, po proceni, za dve trećine u odnosu na 2014. godinu.

Izuzetno bitna stvar za završetak auto-puta je pre svega bezbednost, jer će se smanjiti broj saobraćajnih nesreća kroz Sićevačku klisuru za najmanje 20 posto, i to onih sa smrtnim ishodom. Vreme putovanja putnika i robe se znatno skraćuje što je još jedna od prednosti ove deonice. Autoput omogućava i pristup novim investicijama i stranim i domaćim investitorima bolje uslove za nova ulaganja. Ovim se razbija dogma, što južnije, to tužnije i pokazuje spremnost Vlade da ulaže i u ovaj deo  Srbije. 

Prisustvujući početku asfaltiranja deonice puta od Bancareva do Crvene reke, duge 12,3 kilometra, ministarka je izjavila da se očekuje da Koridorom 10 do kraja godine prođe 54 miliona vozila, što je za 20 miliona više nego 2012. godine.

Ona je najavila da će država naredne godine uložiti oko pet milijardi evra u putnu infrastrukturu.

“Završena je dokumentacija za Moravski koridor i radovi bi trebalo da počnu naredne godine, a takođe naredne godine počeće radovi na deonici Koridora 11 od Preljine do Požege. Za tu deonicu smo pripremili dokumentaciju i završili eksproprijaciju”, kazala je Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da će naredne godine početi izgradnja autoputa od Niša preko Merdara do Prištine, a prva deonica koja će se raditi biće Niš-Pločnik.

“Razgovaramo o izgradnji Fruškogorskog koridora i radimo dokumentaciju za deo autoputa između Rume i Šapca. U planu je i izgradnja brze saobraćajnice Šabac-Loznica i to su investicije bez železnice i aerodroma”, najavila je ministarka.

Izvor: Pirotski upravni Okrug / Beta

Foto: Pirotski upravni okrug

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar