U Novom Sadu održana konferencija o perspektivama proširenja Evropske unije

Međunarodna konferencija „Proširenje Evropske unije od Sofije do Londona i nadalјe: Rezultati i perspektive za zemlјe Zapadnog Balkana“ održana je 27. juna u Novom Sadu, a okupila je stručnjake iz Srbije i Bugarske, koji su razgovarali o putu Srbije ka Evropskoj unijii, prenosi RTV.

U obraćanju prisutnima u ime Grada Novog Sada Mira Radenović, članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine je naglasila:

“U Novom Sadu je lako govoriti o evropskim vrednostima, jer se one baštine na ovim prostorima oduvek. U prilog tome idu i dve prestižne evropske titule koje je Grad Novi Sad osvojio u veoma kratkom vremenskom periodu. To su „Omladinska prestonica Evrope 2019“ i „Evropska prestonica kulture 2021“ kojima je prethodio studiozan rad eksperata koji su direktno bili uklјučeni u postupak apliciranja, kao i svih građana Novog Sada.

Veoma slično je i u procesu EU integracija. Put pristupanja Srbije Evropskoj uniji je složen proces, a ono što je krajni cilј jeste sistemsko uređenje administracije, zakonodavstva, kao i ekonomska stabilnost države na dugoročnom nivou. Srbija ulaže velike napore kako bi zadovolјila kriterijume koji se pred nju stavlјaju, a najbolјi pokazatelј da je na dobrom putu jesu upravo otvorena pregovaračka poglavlјa. Održavanje ovakvih konferencija i javnih diskusija doprinosi kvalitetu dalјih pregovora, a samim tim i budućem napredovanju naše države i zato treba da ih bude što više”.

Predsednica Centra za istraživanje migracija iz Beograda Bilјana Jović kazala je da je ova konferencija organizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Bugarske u Beogradu i istakla:

“Konferencija je održana sa idejom da se nakon njihovog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom, sagleda u kojoj meri su cilјevi, koje su oni postavili na početku predsedavanja, postignuti i ostvareni. Novi sastanak biće održan u Londonu početkom jula i biće prilika da se zemlјe Zapadnog Balkana sretnu sa liderima klјučnih zemalјa s cilјem da se vidi šta su realni očekivanja u ovom procesu”.

Međunarodnoj konferenciji o perspektivama proširenja EU prisustvovao i rektor Univerzita u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić i ambasador Republike Bugarske u Srbiji Nј. E. Radko Vlajkov koji je istakao da Bugarska snažno podržava napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

“Novi Sad jeste evropski grad, lјudi su evropski orijentisani, a u budućnosti će taj epitet samo  biti formalizovan kroz članstvo Srbije u EU. Konferencija je važna jer u prvi plan stavlјa zajedničke projekte u oblasti infrastrukture, uspostavlјa saradnju među državama Zapadnog Balkana i povezuje lјude, što je i suština Evropske unije”, rekao je  Radko Vlajkov.

Izvor: RTV

Foto: novisad.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar