Кръгла маса на тема „Ролята на медиите на българското малцинство и на медиите като цяло за опазването на българската общност в Сърбия – проблеми и перспективи” на 25 юли в Босилеград

Българска телеграфна агенция и Сдружение „ГЛАС” на 25 юли, сряда, организират в Босилеград кръгла маса на тема „Ролята на медиите на българското малцинство и на медиите като цяло за опазването на българската общност в Сърбия – проблеми и перспективи”.

Събитието ще бъде открито от НП Посланика на Република България в Сърбия г-н Радко Влайков, Генералния директор на БТА г-н Максим Минчев, както и медийния експерт доц. Георги Лозанов.

На срещата ще бъдат обсъдени две главни теми – „Ролята и влиянието на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия върху местните български медии” и „Възможности и успешни практики за устойчивост на медийната среда. Финансови измерения, гарантиране свободата на словото и др.”, модератор на които ще е председателят на сдружение „ГЛАС” и кореспондент на БТА от Босилеград Александър Димитров.

В рамките на първия панел лектори ще бъдат Стефан Стойков, зам.-председател на НС на Българското малцинство в Сърбия, Мирослав Нацков, директор, главен редактор на „РТ Цариброд” и главен редактор на списание „ВИЗИЯ”, Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград” и главен редактор на списание „Бюлетин” и Йелена Перкович, председател на съвета за информиране на русинската нац. общност в Сърбия и активист на „Центъра за регионализам“ от Нови Сад.

По втората тема ще говорят Томислав Жигманов, народен представител на Република Сърбия и председател на Демократичен съюз на хърватите във Войводина, Неджат Белюлий, собственик на РТВ „Спектри” (издание на албански език) и член на Изпълнителен съвет на „НУНС” от Буяновац, Душан Янйич, председател на  Форума за етнически отношения и Владо Йончев, издател на сайта offnews.bg.

Участие в дискусията ще вземат и Генералният консул на Република България в Сърбия г-н Едвин Сугарев, както и представители на Държавната агенция за българите в чужбина, администрацията на Вицепрезидента на Република България, Комисията по културата и медиите и Комисията на политиките на българите към НС на Република България, Националния съвет на българското малцинство в Сърбия, медиите на българското малцинство  от  Сърбия (порталите „ГЛАС ПРЕСС” и „ФАР”, „Радио-телевизия Босилеград”, ТВ „ИНФО КОДАЛ”, „РТ Цариброд”, вестник „Ново Братство”, списанията „Бюлетин” и „Визия”), представители на организации и сдружения на българското малцинство.

В края на срещата ще бъдат връчени сертификати на участниците в обучението за журналисти, организирано от сдружение „ГЛАС”.

Кръглата маса ще се проведе в малката зала на Културния дом в Босилеград от 11:00 часа /местно време/.

  Д. Йеленков

  Фото: www.glaspress.rs

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar