Projekat „Šta smo mi bez korena?“ udruženja građana „Fokus Caribrod“ biće realizovan od 1. do 9. septembra

U okviru Erasmus + programa Evropske unije od 1. do 9. septembra ove godine biće realizovan projekat pod nazivom “Šta smo mi bez korena?“. Nosilac projekta je navladina organizacija iz Dimitrovgrada „Fokus Caribrod“. Partneri u projektu su organizacije „Youthart“ iz Istanbula (Turska), „Intellect reconnect“ iz Loma (Bugarska) i „Playback Theatre“ iz Gradinile (Rumunija).

Projekat se bavi temom očuvanja kulturnog nasleđa, a u njegovu realizaciju biće uključeno 36 mladih osoba iz Srbije, Rumunije, Turske i Bugarske, rekao je za FAR Toni Aleksov, predsednik udruženja „Fokus Caribrod“.

„U današnje vreme, kada je sve globalizovano i kada na pritisak osetljivog ekrana telefona ili tastera na mišu kompjutera, možete saznati sve i “otputovati“ gde god poželite, sve manje mladih obraća pažnju na svoj identitet i na svoje istinsko poreklo i nasleđe. Mladi nemaju prilike da čuju priče svojih baka i da upoznaju svoje legende, priče, pesme, da saznaju ko su im preci, odakle potiču, zbog čega žive tu gde žive, i šta je karakteristično za narod ili manjinu kojoj pripadaju. Sve manje je mladih koji su zainteresovani za očuvanje svog kulturnog identiteta, svog nasleđa i svojih korena.

Projekat će omogućiti učenje, prihvatanje drugih običaja, kultura, nasleđa i kroz to učenje i upoznavanje će se postići bogatsvo saznanja o našem trenutnom položaju, kao i o elementima koji su važni za pojedine zajednice, regione ili narode. U saradnji sa našim partnerima pokušaćemo kroz različite vrste aktivnosti da podstaknemo mlade da što više učestvuju u očuvanju kulturne baštine u mestima gde žive. U toku realizacije projekta posetićemo Centar za kulturu, muzeje, galerije, ljude koji neguju pravu i izvornu kulturnu baštinu. Takođe, ideja nam je da zainteresujemo i što više učenika dimitrovgradske gimnazije da se uključe u očuvanje kulturne baštine“ – istakao je Aleksov.

Uporedo sa ovim projektom, udruženje građana „Fokus Caribrod“ učestvuje u realizaciji još jednog projekta u rumunskom gradu Karakal. On će se realizovati od 1. do 12. septembra ove godine.

  A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Logo: Erasmus + / Fokus Caribrod

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar