U novoj školskoj godini višak nastavnika i prvaka sve manje

Pred početak školske godine prebrojavaju se prekobrojni u prosveti, uvode novi platni razredi, a sindikati najavljuju štrajkove već od prvog dana. Četiri i po hiljade ljudi je tehnološki višak – najčešće nastavnici geografije, istorije, biologije, ali i učitelji. S druge strane, nedostaju matematičari, fizičari, nastavnici informatike, a i prvaka je svakog septembra sve manje.

U nekim školama broje višak, u drugima manjak nastavnika. Prekobrojnih ima isto kao i prošlog avgusta, iako su viškovi tokom prošle školske godine smanjeni za dve hiljade.

“Desilo se to da je sistem određivanja predmeta, odnosno profesora koji će predavati, promenjen u junu, tako da smo od 2.500 ponovo došli na 4.500 tehnološkog viška”, objašnjava Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

Miloš Blagojević iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da je primetno da je velika većina tehnološkog viška nastavno osoblje, više od 3.500.

“Mi trenutno imamo 400 tehnoloških viškova sa 100 odsto radnog angažovanja. Imali smo ih u junu 120, a u prošlom septembru više od 450”, navodi Blagojević.

Najviše viškova je u najvećim školskim upravama – Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Leskovcu. Neće svi ostati bez posla, tvrde u nadležnom ministarstvu.

Miloš Blagojević kaže da ima mnogo upražnjenih mesta.

“Znate da zabrana zapošljavanja traje četiri i po godine i trenutno postoji mnogo mesta gde oni mogu da apliciraju. Ja očekujem da će oni podneti zahteve, da će u najvećem broju biti preuzeti”, dodaje Blagojević.

Jedan od glavnih uzroka što nastavnicima sve češće preti otkaz jeste sve manje dece u školama. U školu 3. septembra kreće oko 1.850 prvaka manje ili skoro 62 odeljenja. Sindikati imaju predlog kako da prekobrojni postanu potrebni.

Jasna Janković smatra da treba smanjiti broj učenika u odeljenju i da će se time uraditi dve važne stvari.

“Olakšaćemo život onima koji idu u školu i onima koji rade u školi”, ističe Jankovićeva.

Liste tehnoloških viškova, nepunih normi i upražnjenih mesta objavljuju se na posebnom sajtu Ministarstva, i ažuriraju na dva dana, pa prosvetari mogu da provere u kojim školama se njihova profesija traži, a gde za njih nema mesta.

Povodom najave štrajka prosvetara, ministar Mladen Šarčević kaže da sindikati imaju legitimno pravo da se bune protiv najavljenih platnih grupa i razreda, ali da je trebalo da reaguju pre “dve-tri godine, kada je napravljena matrica za platne razrede”.

Naveo je da će po novim propisima povećanje plata zavisiti od godina staža, uslova rada, tipa odeljenja i zvanja.

“Ali je postupak primene Zakona tek od januara, ima još dobrih dva-tri meseca pregovora, štelovanja. Nije da smo prvi put razgovarali, ali ovo je pokušaj jednog pritiska i da se ne pređe u priču o kvalitetu na način koji treba da bude. Mislim da će se država tu ponašati korektno, nema razloga da prosveta bude kategorisana kao neko ko smeta, košta, ne valja”, naveo je Šarčević.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar