UNS: Zahtevi za kandidaturu novinara za nacionalne savete neprihvatljivi

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pritiske nacionalnih saveta na novinare manjinskih medija kojima se od njih zahteva da budu na izbornim listama za nacionalne savete nacionalnih manjina i traži da oni momentalno prestanu. UNS je od kolega iz manjinskih medija dobio informacije da trpe ozbiljne pritiske, pa čak i pretnje gubitkom posla ukoliko ne budu pristali da budu na izbornim listama za nacionalne savete nacionalnih manjina.

UNS smatra nedopustivim kandidovanje novinara i urednika na izbornim listama za nacionalne savete nacionalnih manjina uz istovremeno obavljanje novinarskog posla u svojim redakcijama.

UNS podseća kolege da Kodeks novinara Srbije jasno propisuje da „aktivno zagovaranje u političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim/uredničkim poslom“, kao i da bi „novinar trebalo da učini sve da izbegne situacije koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa, stvarnog ili prividnog, i koje bi mogle da ga navedu da kompromituje svoj ugled ili ugled profesije“.

UNS ističe da se novinari i medijski radnici mogu kandidovati za nacionalne savete nacionalnih manjina, ali da su u tom slučaju dužni da zamrznu svoj novinarski status.

Izvor: UNS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar