VIDEO – FOTO: Nastupom slovenačkog orkestra Vaška godba vrh nad Laškim sinoć u Dimitrovgradu počeo drugi Festival duvačkih orkestara „Caribrod“

Defileom centralnom gradskom ulicom orkestra Vaška godba vrh nad Laškim sa mažoretkinjama u Dimitrovgradu je sinoć počeo drugi po redu Festival duvačkih orkestara „Caribrod“ pod sloganom „Muzika briše granice“.

Slovenački orkestar pod dirigentskom palicom Ivana Medveda i mlade mažoretkinje pod budnim okom Majde Marguč oduševili su publiku na platou ispred Centra za kulturu raznovrnim repertoarom.

Ovaj slovenački orkestar održao je danas koncert i u dvorištu dimitrovgradske gimnazije i na gradskoj pijaci, a nije izostao i atraktivni defile gradom.

 Istorijat okestra

23. mart 2009. godine bio je poseban dan za malo mesto poput Vrha nad Laškim, jer je ovog dana održana prva proba seoskog orkhestra (Vaška godba). Lični napori predsednika mesne zajednice Vrh na Laškim, gospodina Stanka Seliča, rezultirali su končnim formiranjem orkestra, kojeg predvode kapelnik Ivan Medved i predsednik udruženja Janez Cepuš.

Rad ovog orkestra podržava opština Laško. Sam početak delovanja orkestra privukao je veliki pažnju i doprineo oživljavanju kulturnog života. Radu orkestra su se priključili bivši muzičari, kao i mladi koji pohađaju muzičke škole. Nakon nekoliko proba usledili su i prvi nastupi za potrebe lokalne zajednice, crkvenih ceremonijala, a ubrzo su usledila i prva gostovanja. Učešće na televizijskoj emisiji je predstavljalo prekretnicu jer su nakon toga usledile mnogobrojne pozivnice za nastupe.

Orkestar trenutno broji oko 30 članova. Potrebno je pomenuti samo neke od navažnijih nastupa: nastup na Ptujskom karnevalu, na Rock Otočec-u, sviranje himne na nacionalnim košarkaškim takmičenjima i nastupi na raznim susretima orkestara širom Slovenije. Svake godine orkestar se opredeljuje i za duža gostovanja, pa je već posetio brojne festivale širom Francuske, Španije, Slovačke, Nemačke i Hrvatske. Često se nastupima orkestra pridružuju i mažoretkinje Majde Marguč.

Festival duvačkih orkestara organizuju Forum „Pametnik“ i opština Dimitrovgrad, uz partnerstvo grada Pirota i opštine Slivnica i uz pomoć brojnih sponzora. Medijski pokrovitelji manifestacije su Internet Portala FAR,  Radio-televizija Caribrod i Televizije Pirot. Festival traje do 23. septembra, nastupiće ukupno 4 orkestra iz Srbije, Rumunjije i Slovenije, a pored Dimitrovgrada koncerti se održavaju u Pirotu i bugarskom gradu Slivnica.

P. Videnov

Snimatelj i montažer: Slaviša Milanov

Produkcija: Internet portal FAR

septembar 2018

Foto: Milana Videnov

 Fotogalerija 1

 Fotogalerija 2

About Petar Videnov 1985 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*