Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Oštro osuđujemo napade na Nedima Sejdinovića

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, AOM i Lokal pres) najoštrije osuđuje pretnje, klevete i uvrede koje su predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću u Skupštini Srbije uputili prvi čovek poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i poslanik Marijan Rističević.

Koalicija smatra da su Martinović i Rističević, ovim činom, ozbiljno ugrozili bezbednost kolege Sejdinovića, ali i izvršili ozbiljan atak na medijske slobode i slobodu izražavanja uopšte.

Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja, u okviru Tima za dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima, zahtevali – na prvom mestu – da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ali da se vlast očigledno oglušuje o ovaj zahtev i ozbiljno dovodi u pitanje smisao i svrsishodnost otpočetog dijaloga.

Martinović je u sredu za skupštinskom govornicom, u okviru rasprave o ekološkim temama (!?), utvrdio da Sejdinović “ne želi dobro svojoj državi, želi da unese strah i nemir kod građana i da pokvari sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina”. On je dodao da “građani shvataju ko radi svakoga dana u njihovom interesu, a ko ne radi ništa i ko širi paniku dezinformacije i svakoga dana kuka, a u životu za Srbiju nije uradio ništa dobro, pa čak ni za svoju profesiju”.

Potom je Marijan Rističević, juče, takođe u kontekstu rasprave o zagađenju životne sredine (!?), poručio da se mora govoriti “i o duhovnom zagađenju”, te je pokazao i Sejdinovićevu fotografiju, kazao da je to “čovek koji je vređao na društvenoj mreži hrišćane” i “prošao bez ikakve javne osude” i dodao da je Sejdinović” sastavni deo Đilasovog saveza prevaranata i lopuža”.

Novinarska i medijska udruženja će o ovom incidentu obavestiti međunarodne institucije i organizacije. Podsećamo da je u NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare zabeleženo 68 incidenata od početka ove godine. Od 2016. godine u bazi je zabeležio 60 slučajeva prozivanja, vređanja, omalovažavanja i diskriminacije novinara, medija, novinarskih i medijskih udruženja od strane nosilaca javnih funkcija.

12. oktobar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar