Nobelovci od svetskih lidera traže sporazum o informisanju i demokratiji

Grupa od 25 javnih ličnosti, među kojima je više dobitnika Nobelove nagrade, uputili su svečani poziv svetskim liderima da potpišu “pakt o informisanju i demokratiji”.

Ekonomisti Amartja Sen i Džozef Stiglic, pravnica Širin Ebadi i pisac Mario Vargas Ljosa direktno su se obratili šefovima više od 60 država i vlada, pored ostalih Donaldu Trampu i Vladimiru Putinu, učesnicima Pariskog foruma za mir koji će biti održan od 11. do 13. novembra u sklopu obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata.

Članovi Komisije za informisanje i demokratiju, okupljeni na inicijativu Reportera bez granica, pozvali su lidere da “pokrenu politički proces” koji bi doveo do potpisivanja pakta “u narednih godinu dana”.

“U ključnom istorijskom trenutku pakt bi trebalo da uspostavi demokratske garancije za informisanje i slobodu mišljenja”, navodi se u apelu.

Francuski predsednik Emanuel Makron je izrazio želju da “mobiliše” međunarodne lidere po tom pitanju.

Komisija je objavila “Međunarodnu deklaraciju o informisanju i demokratiji” koja bi mogla da služi liderima kao smernica za rad.

Prava na pouzdane informacije, na poštovanje privatnosti, na transparentnost vlasti neka su od neophodnih demokratskih garancija “u kontekstu globalizacije, digitalizacije i narušavanja javnog prostora”.

Predloženo je i stvaranje “međunarodne ekspertske grupe za informisanje i demokratiju”, a internet giganti su pozvani da “poštuju fundamentalne principe”,

“Slobodama, društvenom ugovoru i miru prete politička kontrola nad medijima (…), masovno dezinfomisanje na internetu, ekonomsko slabljenje kvlaitetnog novinarstva i napadi na novinare”, navodi se u apelu.

Izvor: Beta / NDNV

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar