Izbori 2016: Otvorena biračka mesta – građani Srbije danas glasaju

   U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Biračka mesta otvorena su u 07:00 časova. Građani će pravo glasa moći da ostvare do 20:00 sati, kada se zatvaraju biračka mesta i do kada traje predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

   Građani danas biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava. Svega u 14 opština i gradova nema izbora, jer mandati tamošnjim parlamentima nisu istekli.

   Na parlamentarnim izborima se za 250 mesta nadmeće 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata. U trci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine, koja se prvi put bira po proporcionalnom sistemu, učestvuje 15 lista.  Ukupan broj birača  je 6.739.441. Građani glasaju na ukupno 8.378 biračkih mesta, od kojih su 29 unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu.

213 Dimitrovgrad

   Na teritoriji opštine Dimitrovgrad za parlamentarne i lokalne izbore glasa se na 23 biračka mesta. U jedinstveni birački spisak upisano je 8.770 birača. Najveći broj glasača upisan je na biračkom mestu broj 6 u osnovnoj školi u gradu sa 847 birača, dok je najmanji broj glasača, 66, na biračkom mestu broj 19 u selu Poganovo. Za odbornike Skupštine opštine Dimitrovgrad nadmeće se 7 izbornih lista.

214 Bosilegrad

   U opštini Bosilegrad glasa ukupno 8.066 birača na 31. biračkom mestu. Za 31-og odbornika lokalnog parlamenta nadmeteće se 93 kandidata rasporedjenih na 3 izborne liste.

Izborna Noc 2016 sr

   Ekipa portala “Far” prati tok održavanja izbora na biračkim mestima u Dimitrovgradu i Bosilegradu, a u izbornoj noći nakon 20:00 časova saopštavaće nezvanične rezultatate iz Opštinske izborne komisije i izbornih štabova stranaka, koje učestvuju na izborima.

P. Videnov

About Petar Videnov 2058 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.