Razgovori: Dejan Todorov, predsednik karate kluba „Caribrod“, koji obeležava 15 godina postojanja i rada

   Pred treći turnir „Caribrod Open“, koji u nedelju 15. maja organizuje karate klub „Caribrod“ razgovarali smo sa Dejanom Todorovim, predsednikom kluba o završnim pripremama za turnir, ali i o prošlosti i budućnosti karate kluba i sporta u Dimitrovgradu.

   * Koliko učesnika očekujete u nedelju?

   – Očekujem veliki broj takmičara. Dolazak je najavilo preko 20 klubova iz cele Srbije, ali i iz Bugarske. Imamo neke indicije da će se prijaviti i nekoliko klubova iz Makedonije, ali do danas nismo primili te prijave. Mislim da će biti preko 300 takmičara, što zajedno sa sudijama, pratiocima, trenerima, roditeljima i ostalima znači da će Dimitrovgrad u nedelju posetiti preko 500 ljudi. Biće to prilika i da svi oni posete i druge objekte u gradu i upoznaju se bolje sa onim što Dimitrovgrad nudi.

130 Caribrod open 2015

   * Pored takmičara važan deo karate sporta su i sudije. Odakle dolaze delioci pravde?

   – Svaki klub koji učestvuje na turniru ima pravo da delegira sudije, ali oni moraju da budu članovi matične federacije. Najavljen je dolazak i sudija iz Bugarske, a o sastavu odlučuje vrhovni sudija turnira. Na ovom takmičenju vrhovni sudija biće Dražan Cvjetković, inače predsednik Šotokan federacije južne i istočne Srbije i mislim da će on odabrati najbolje sudije, koji budu u Dimitrovgradu.

   * Ovim turnirom karate klub „Caribrod“ proslavlja i mali jubilej – 15 godina postojanja. Kako ocenjujete dosadašnji rad kluba?

   – Imali smo tu sreću da su treneri karate kluba „Caribrod“ bili vojna lica. U samom začetku kluba postavljeni su jasni principi, disciplina i odgovornost od strane trenera Ranđelovića i svi polaznici su jednostavno prihvatili takav način rada. Sa takvim pristupom nastavljeno je do današnjeg dana i samo tako mogu doći i dobri rezultati. Trener Goran Krstić, koji je sada na čelu struke u klubu samo je oplemenio takav rad, uveo novine i rezultati nisu izostali. Sistem rada našeg kluba je veoma jasan. Na takmičenja i turnire idu samo ona deca koja su spremna za najveća dostignuća i osvajanje medalja. To mora da bude stimulans za sve, jer samo radom stiču pravo da se takmiče. Nama nije bitno čija su deca, već kako ona napreduju u svom radu.

131 Karatek klub Caribrod

   * Povodom jubileja kluba priprema se i dodatni sadržaj na „Caribrod Openu“. Najavljujete izložbu u holu sportske hale. O čemu se radi?

   – Razmišljao sam na koji način najprikladnije treba obeležiti 15 godina rada kluba i došao sam na ideju da organizujemo izložbu fotografija, novinskih članaka i klupskih medalja i trofeja koje je karate klub „Caribrod“ osvajao svih ovih godina. Ja, kao predsednik kluba skupljam sve novinske članke koji pišu o klubu, putujem sa decom i snimio sam mnogo fotografija sa turnira, ali sam veoma zahvalan i treneru Ranđeloviću, koji sada živi u Švajcarskoj, na tome što mi je poslao veliki broj fotografija sa samog početka rada kluba. Posećivao sam i biblioteku i kopirao stare članke iz „Bratstva“, koje je tada jedino pisalo o radu kluba od štampanih medija. Biće to zanimljiv način da svi posetioci i takmičari vide istoriju kluba. Poseban segment izložbe biće i retrospektivni film koji smo uradili u saradnji sa „RT Caribrod“. Film će biti premijerno prikazan prilikom otvaranja izložbe u subotu 13. maja od 19:00 časova, a videće ga i svi takmičari, gosti i posetioci „Caribrod Open-a“, jer ćemo ove godine tim filmom otvoriti turnir u nedelju. 

132 Karate

   * Kako vi vidite karate klub „Caribrod“ u narednom periodu?

   – Veliki problem, ne samo karate kluba, već i celog grada je to što se svake godine sve manje dece rađa i upisuje u školu. Problem već osećaju i „veliki“ klubovi kao što su fudbal i košarka, pa se taj problem reflektuje i na karate. Mi tu ne možemo da učinimo mnogo, ali za sada naš klub ima pristojan broj članova. Takva je situacija u celoj zemlji, ali karate ima svoju prednost jer je individualni sport, koji nije ograničen godinama, pa se nadamo da će u narednom periodu imati svoju budućnost. Što se tiče ostalih segmenata u klubu radimo i na razvoju takmičara, ali i sudija i osposobljavamo trenerski kadar.

133 Goran Krstic i Dejan Todorov

   Goran Krstić radi izvanredan posao zajedno sa svojim asistentom Sašom Pešićem, a njima se priključuju sve više i Marko Todorov i Uroš Lekov i polako ulaze u tajne trenerskog posla. Marko Todorov je položio i sudijski ispit i pored takmičarskog karatea, razvija se i u tom pravcu. Još uvek ne planira da napusti takmičenja, ali želi da napreduje i kao sudija. Mislim da će karate klub „Caribrod“ nastaviti sa dobrim radom i da će u narednom periodu imati makar toliko uspeha kao i u prvih 15 godina postojanja.

Т. Aleksov

Napisao/la

Тони Алексов е роден през 1974 година в Димитровград. Със журналистика започва да се занимава в Радио-телевизия Цариброд като ученик в гимназията, а след това двукратно е професионално ангажиран (1995-1997 и 2000-2004 г.) Накратко изпълнява длъжността на заместник-редактор. Освен като журналист, работи и като оператор и монтажьор. Покрай ангажимента в РТ Цариброд, Алексов е сътрудник на БК телевизия през 2003 г., а сътрудничи и с Радио Пирот, Плус Радио и Радио Belle amie. Обучава се в няколко семинари организирани от ANEM (разследваща журналистика, цифров монтаж, журналистика в радиото и архивиране и обработка на данни). Участник е в многобройни телевизионни игри в националните телевизии („Узми или остави“, „Милионер“, „Да ли сте паметнији од ђака петака“, „Високи напон“, „Потера“). Алексов е бивш баскетболист и в момента е треньор на детските отбори в Баскетболния клуб Димитровград. Работи в Културен център Димитровград като документарист. Автор е на няколко проекта, които там се реализират.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.