Završen Prokupački festival kratkog filma 2016

   Prokupački festival kratkog filma  održan je po peti put od 10. do 13. maja u organizaciji Film kluba Prokuplje, a u saradnji sa Galerijom Fil art i Domom kulture, pod pokroviteljstvom opštine Prokuplje i brojnih lokalnih sponzora. Na adresu festivala je pristiglo 1639 filmova iz svih krajeva sveta. U zvaničnom programu prikazano je 40 filmova u međunarodnoj konkurenciji i 20 u domaćoj, koji su podeljeni u pet kategorija. U oficijalnoj selekciji u trci za nagrade u kategoriji “domaći film” našao se i dokumentarni film “Zlatan Dudov” režisera Petra Videnova i producenta Ivice Ivanova produkcije “Positive Production” iz Dimitrovgrada.

   Pored filmova koji su se našli u trci za nagradu, Prokupački festival kratkog filma je prikazao i par filmova u pratećem programu, a na manifestaciji su se organizovale i razne tribine, radionice i izleti. Ono što čini Festival jesu i gosti, a ove godine je tokom četiri dana bilo desetak autora iz Srbije i regiona, koji su odneli najlepše utiske.

150 Official selection PSFF

   Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu Dejan Dabić – filmski kritičar, Tijana Petrović – glumica i Žikica Jovanović – autor kratkih filmova, imao je težak zadatak da izabere najbolje među najboljima. Do kraja samog Festivala bilo je neizvesno ko će odneti “Prokupačko magarence” kući. Ipak, na kraju se to moralo saznati, tako da je na završnoj večeri 13. maja žiri pročitao svoje odluke:

Najbolji domaći film

Đurđevak crveni – Hadži Aleksandar Đurović

Specijanla priznanja domaći film
Britva – Rajko Ristanovic
Koreni zla – Želimir Gvardiol

Best Fiction Film
Piknik – Jure Pavlović – Croatia

Specijalna priznanja igrani film
Sanctuary – Jay Menez – USA
Unripe cherries – Nebojsa Jovanovik – Macedonia

Best Animation Film
The Man Who Wouldn’t Die – Goce Cvetanovski – Macedonia

Specijalno priznanje animirani film
We cant live without cosmos – Konstantin Bronzit – Russia

Best Documentary Film
This Is Joe – Francis Diaz Fontan – Spain

Best Experimental Film
Faint – Plaskura Natalie – Germany

Specijalno priznanje eksperimentalni film
Lila – Carlos Lascano – Argentina

   Po tradiciji Film klub Prokuplje će krenuti na turneju po Srbiji i regionu, gde će publika i u drugim gradovima moći da pogleda najbolje filmove sa petog Prokupačkog festivala kratkog filma.

Izvor i foto: Film klub Prokuplje

Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.