Izložba tradicionalne narodne arhitekture u galeriji u Dimitrovgradu

   U okviru manifestacije “Dani evropske baštine”, u petak 16. septembra u galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu od 19:00 časova biće otvorena postavka pod nazivom “Tradicionalna narodna arhitektura kao kulturno nasleđe”. Reč je o izložbi radova nastalih u letnjoj školi arhitekture “Gornji Krivodol 2016” i “Poganovo 2015”, kao i o postavci Ruralne arhitekture Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša i Teorije i istorije arhitekture Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju iz Sofije. Izložbu priređuje dimitrovgradsko udruženje “Balkan arhitrav”, koje pod pokroviteljstvom Inženjerske komore Srbije organizuje Letnju školu arhitekture.

140

   Ove godine u staroplaninskom selu Gornji Krivodol školu je pohađalo dvanaestoro studenata sa univerziteta u Nišu i Sofiji, a pored predavača iz ovih gradova, svoje profesionalno iskustvo studentima su preneli i stručnjaci Еvropskog politehničkog univerziteta iz Pernika.

   Osnovni moto ovakve manifestacije nije samo razmena iskustava među studentima i profesorima, već i buđenje svesti o značaju očuvanja tradicionalne, ruralne arhitekture naših sela.

141

   Izložba će biti otvorena do 20. septembra, kada ljubitelji slikarstva mogu pogledati još jednu postavku pod nazivom “Caribrodski umetnici na likovnoj koloniji Poganovski manastir”, koja se organizuje povodom praznika opštine Dimitrovgrad.

P. Videnov

Foto: Boris Rančev

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar