Održan drugi Caribrodski forum o razvoju turizma na području opštine Dimitrovgrad

   U edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu održan je drugi po redu Caribrodski forum na temu “Turizam na području opštine Dimitrovgrad – realni izazovi i perspektive razvoja”.

   Jedan od organizatora i moderatora skupa, koji je svojevrsni nastavak prvog foruma održanog 30. aprila, je Nebojša Videnov, diplomirani inženjer elektrotehnike, koji živi i radi u Beogradu.

175

   U uvodnom obraćanju prisutnima, Videnov je istakao da je u planu izrada platforme, na kojoj će biti prezentovana sportsko-turističko-ugostiteljska ponuda na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Platforma će biti postavljana u dvojezičnom formatu (srpski-bugarski) na sajtu caribrod.net.

   “Ideja je da osmislimo šta je to što opštinu Dimitrovgrad razlikuje od ostalih delova Srbije i regiona, da akcentiramo probleme i damo konkretne predloge za njihovo rešavanje, a sve u cilju napretka turizma u dimitrovgraskom kraju”, dodao je Videnov.

176

   Vasil Andrejev, v.d. direktor Ustanove za sport i turizam “Sportskoturistički centar Caribrod“ je predstavio program aktivnosti u prethodnom periodu, sa akcentom na gastro-turističke manifestacije i istakao da STC vrši konstantnu promociju turizma na teritoriji opštine.

   Na forumu je vođena diskusija o prioritetima za razvoj turizma, ključnim projektima i neophodnim aktivnostima na ovom polju, sa ciljem boljeg pozicioniranja opštine Dimitrovgrad u ukupnoj turističkoj ponudi Srbije i Balkana.

177

   Nikola Aleksov, Sergej Ivanov i Aleksandar Vasov, koji su duži niz godina u oblasti turizma i agrara, zajednički su ocenili da opština Dimitrovgrad raspolaže bogatim resursima, koje treba iskoristiti, kao i da treba unaprediti rad na terenu i premestiti službu za turizam na vidnom mestu u centru grada. Takođe, učesnici foruma dotakli su se i teme razvoja seoskog turizma, ocenivši da treba pružiti podršku domaćinstvima koja žive od toga, a da sela Poganovo i Senokos budu primeri razvoja ove oblasti.

178

   Vasil Gelev, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i dugogodišnji prvi klarinetista Beogradske filharmonije i Petar Rančev, profesor muzike, koji živi u Gornjem Milanovcu, predložili su forumu ideju o organizaciji Internacionalnog festivala duvačkih orkestara u Dimitrovgradu, koji bi na kulturnom i na turističkom planu promovisao grad sa bogatim muzičkim nasleđem.

   U završnom izlaganju Nebojša Videnov je na osnovu tročasovne diskusije, u kojoj su učestvovali turizmolozi, vlasnici etno-kuća na teritoriji opštine, ali i poljoprivredni proizvodjači, zaključio da je neophodno definisati potencijale i standarde kvaliteta, kao važan pokazatelj budućeg razvoja ove grane privrede.

179

   Učesnicima foruma prikazan je i promotivni film o sportsko-turističkim potencijalima opštine Dimitrovgrad, koji je u pripremi.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar